2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Credo

Credo: Levontunk bármi következtetést a járvány időszakából?

Az újranyitás napján tömegek ostromoltak meg több nagyáruházat és ezrek lepték el a szórakozóhelyeket. Így igyekeztek bepótolni mindent, ami az elmúlt két hónapban számukra kimaradt.

  • Credo: Levontunk bármi következtetést a járvány időszakából?

Tanultunk -e bármit, levontunk-e akármilyen következtetést a járvány időszakából, ami korábbi életmódunkra vonatkozik?

„Mi Pannonhalmán már a harmadik vasárnapra készülünk. Sajnos a tapasztalat az, hogy elmaradtak a hívek és az a sorban állás, amit az üzletek előtt lehetett látni ez még nincs. Én próbálom visszaimádkozni a híveket a templomba. Sokan azt mondják, hogy a félelem még ott van velük, az életükben, hogy talán még várjunk kicsit, nehogy egy újabb hullám érkezzen. De én bátorítom őket, hogy megbetegedni a templomba biztosan nem fogunk”

- mondta Bese Gergő, iskolalelkész.

„Az első dolog, amit észrevettem az egy fájdalom volt, mégpedig a hétfői misén. El kellett búcsúzni azoktól az emberektől, akik összegyűltek az online térben. (…) Nagy nézettségű atyákhoz képest nekem kicsi a látogatottságom, de kb 70-80 ember élőben mindig megnézte a miséket és a feltöltött videókat mindig megnézték 5-600-an”

- fogalmazott Huszti Zoltán, katolikus pap. Elmondta, sok ágyhoz kötött beteg nem tud eljárni misékre, ők szomorúak, hogy nem tudnak online részt venni már az Istentiszteleteken.

A bevezetett kijárási korlátozások idején sokakban felmerült az élelmiszer-önellátás fontossága. Azok, akik rendelkeznek akár csak egy kis kerttel, már képesek elkezdeni és elsajátítani ennek alapjait, hozzájutva egészséges élelmiszerhez, ráadásul a kerti munka hatékony módja a fizikai és mentális egészség javításának is.

1949 és 70 között egymillió ember hagyta el a mezőgazdaságot Magyarországon, elsősorban a üldöztetés, a padláslesöprések és a beszolgáltatási kötelezettségek miatt.

Visszahat-e az ember jellemére ahogyan él? Az az önellátó életforma vajon szuverénebb, önállóbb gondolatiságot, erkölcsiséget is jelentett? Illetve kik és miért számolták fel a parasztságot és ezt az életformát?

„Azt gondolom, hogy ma inkább arról beszélünk, hogy kiegészítjük az élelmiszerellátásunkat, de nem tudjuk ezt teljes egészében megteremteni. (…) Régen nem csak arról szólt a történet, hogy ellátták magukat, hanem valamelyest fölösleget is termeltek és az összes többi szükségletüket megpróbálták ebből kielégíteni”

- mondta Gyulai Iván, ökogazdálkodó, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója.

„A XVIII. századtól kezdve, ahogy a modernitás csíráiról beszélhetünk, illetve az állam társadalomszervező szerepéről egyre csökken az az élettér, ami a falvaknak a sajátja volt. (…) El sem bírjuk képzelni azt a gazdagságot, amit egyrészt a természet nyújtott, másrészt a rendelkezésre állt a mindennapokban. Amikor egyszerű paraszt életről beszélünk, akkor általában ezt az Illés Gyulai szegénységet vizionáljuk, de látszik, hogy rengeteg olyan plusz vitamin és fehérje forrás volt a mindennapi élet része, amelyek fokozatosan kikoptak”

- fogalmazott Horváth Gergely Krisztián, a BTK és a NEB vidéktörténeti témacsoportjának vezetője.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!