2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Credo: Ezoterikus tanok és ami valójában mögöttük van

Hír TV

2020. október 8., csütörtök 23:55

Horoszkóp, jóga, meditáció, jóslás, praktikák, amelyek így vagy úgy, de belopództak mindannyiunk életébe, akár csak egy-egy ártatlannak tűnő pogány jelkép az otthonunkba. Valóban megvilágosodást, harmóniát érhetünk el az ezoterikus gyakorlatokkal, avagy épp ellenkezőleg? Olyan zavarokat okozunk magunknak, amelyek következményét akár fel sem tudjuk mérni.

„Irányított meditáció alatt nagyon sokan rosszul lettek, volt, aki be is került elmeosztályra utána. (…) Nagyon sokan rázkódtak, megmerevedtek, földre estek, kiabáltak. (…) Voltak, akiknek különböző látomásai voltak.”

- jegyezte meg Simon Aranka, volt természetgyógyász, jelenlegi hitokatató.

„Aki a krízisből kifolyólag keresi azt az utat, hogy hogyan és ki tud segíteni és gyakran a keresztények is úgy gondolják, hogy az isteni és a Jézus Krisztushoz elmondott imádságaink, azok túl lassúak. Éppen ezért nagyon sokan nyúlnak ilyen jellegű gyors segítséghez.”

- hangsúlyozta Makkai László, görögkatolikus lelkész, pasztorálpszichológiai lelkigondozó.

Hogy lehet trendi és a fiatalok körében népszerű valami, ami nemhogy múlt századi, hanem egyenesen a XVI. század óta változatlan? A frissen szentelt francia papok húsz százaléka például tradicionalista, de Amerikában is a hagyományosabb egyházmegyékben van több papi hivatás. Bizonyára kevesen gondolnák, de Magyarországon is egyre több fiatal jár a rendkívüli formát őrző közösségekbe, latin rítusú szertartásokra. Vajon miért? Mit várnak az egyháztól, a vallástól és a papoktól? Hova tűnt a hit a nyugati egyházakból és miért elégedetlenek a progresszív főpásztorokkal a hívek?

„Kétezer év alatt az egyház nagyon sok mindennel találkozott már. Itt nincs újdonság. Most sincs. Hogy mi most a fenyegetés a keresztény ember életére? Ugyanaz, mint kétezer évvel ezelőtt volt. Ugyanaz, mint ötszáz évvel ezelőtt volt. Ugyanúgy a bálványimádás, ugyanúgy a pogányság, ugyanúgy az őskígyónak az eredeti csábítása, hogy ha eszel ebből a gyümölcsből, tudni fogod a jót és a rosszat, és olyanná leszel, mint az Isten.”

- fogalmazott Kiss Bertalan, a Juventutem Ifjúsági Szervezet elnöke.

Hír TV