2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Credo

Credo: A trianoni békediktátum az egyik legrosszabb béke volt Közép-Európában

Sosem követett el még a civilizált világ a humánum és a nemzeti önrendelkezés nevében olyan igazságtalanságot, mint a trianoni békediktátum. 100 év alatt a hangzatos nagyhatalmi lózungokról mind bebizonyosodott, hogy eleve hazugságok voltak. A magyarság azonban túlélte ezt a csapást, sőt, a második világháború és az azt követő 40 év kommunista diktatúra sem tudták letörni a nemzet élni akarását.Ma este a Credoban, a tragédia évfordulójának előestéjén, emlékeztünk, de mindenekelőtt erőt merítettünk.

  • Credo: A trianoni békediktátum az egyik legrosszabb béke volt Közép-Európában

„Évszázadok és évezredek alatt rengeteg béke köttetett a történelemben. Léteznek igazságos és igazságtalan békék? Tehát miért lett Trianon ilyen amilyen?”

-          kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

„A trianoni békediktátum az egyik legrosszabb béke volt Közép-Európában és az európai történelemben. Ezt egy francia tábornok rögtön akkor megmondta, ránézett a békeszerződés szövegére és azt mondta, hogy ez nem egy békeszerződés, hanem fegyverszünet 20 évre és gyakorlatilag tényleg az történt, hogy nagyon-nagyon rossz békét tákoltak össze.

-          válaszolta Gulyás László történész.

„Ugye 1919-ben már olyan béketárgyalások, egyeztetések kezdődtek – és ott a különféle delegációk felvonultattak mindenféle etnikai összetételt bemutató térképet. Ezek közül volt, amit figyelembe vettek, volt, amit nem. Hogy lehet, hogy egyébként a trianoni békediktátum megkötésével mégsem érvényesültek az etnikai berendezkedés alapján kirajzolódó határok?”

-          tette fel a kérdést a műsorvezető.

„Ez egy nagyon fontos kérdés. Úgy látom, hogy a francia nagyhatalom minden körülmények között a Közép-Európára, a német-francia kapcsolatokra, az egész akkori helyzetre akarta érvényesíteni az akaratát és ennek rendelt alá sok mindent.(…)”

-          mondta Raffay Ernő történész, az Antall-kormány honvédelmi államtitkára.

 

 

A mindaddig hallatlanul igazságtalan békediktátum ellenére nemhogy megmaradni volt képes a magyar nemzet, hanem egy évszázaddal később megerősödve, nemzeti önazonosságában egységesen és büszkén áll. Egy évtizede az országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni gyásznapot, ezzel megkezdődött a nemzet közjogi egyesítése

„(…) Trianon lezárt múlt vagy nagyon is jelen, sőt lehet akár jövő is? Tehát mitől más Trianon mint az összes többi történelmi békeszerződés?”

-          kérdezte Földi-Kovács Andrea.

„. Néha felmerül, tanítványaimtól például a kérdés, hogy egy 100 évvel ezelőtti történelmi esemény az miért jelenvaló? És hát erre a következményeit tudjuk sorolni. Első helyen, amiről ez a felmérés is tanúskodik, tehát, hogy nagyon sok a határon túli kapcsolat, rokonság.”

-          válaszolta Nánay Mihály történész, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének Elnöke.

„(…) Ha mondjuk nem szenvednének a mai napig a határontúli magyarok ilyen jogfosztást, akkor máshogy ítélnénk meg Trianont? Vagy máshogy gondolnánk rá?”

-          kérdezte a műsorvezető.

„Én azt gondolom, hogy nem. 2010 óta van itt egy fordulat, mindenképpen, azt gondolom az egész határontúli magyarság megítélésében. A felvezetőben is elhangzott, hogy több olyan döntés született 2010-et követően, ami megpróbálta igazából ezt a 90 éves sérelmet valahogy kezelni, helyre tenni. Nagyon fontos volt ebben a kettős állampolgárság intézménye.”

-          reagált Panyi Miklós, az Alapjogokért Központ jogásza.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!