2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Credo

Credo: A járvány egy figyelmeztetés, hogy rossz úton járunk

Emlékezetes nagyböjtöt hozott a 2020-as esztendő. Otthoni karanténnal és bezárt templomokkal készülünk a kereszténység legnagyobb ünnepére és nem tudjuk, mi lesz az eddigi oly biztosnak hitt életünkkel. Mi lesz egészségünkkel, szeretteinkkel, lesz-e munkánk, lesz-e betevő falat, mikor érnek véget a kényszerű megpróbáltatások?

  • Credo: A járvány egy figyelmeztetés, hogy rossz úton járunk

A megváltozott mindennapok azonban magukban hordozzák a lehetőséget, hogy változtassunk eddigi életünkön. Ráismerjünk, mi az, ami valóban fontos és mi az, amiről csak azt gondoltuk. Önkéntes akciócsoportok kezdték el megsegíteni az egyedülálló idős embereket, sokan pedig most ébrednek rá az Istenkapcsolat fontosságára.

Ferenc pápa március 27-én, pénteken imát vezetett és rendkívüli, teljes búcsúval járó Urbi et Orbi áldást adott a Szent Péter-bazilika előtti üres téren, a világméretű koronavírus-járvány idején Isten irgalmába ajánlva Róma városát és az egész emberiséget.

„Mondhatjuk azt is, hogy talán az utolsó nagy olyan figyelmeztetés, amelyben még kicsit fölébredhetünk és kicsit észhez térhetünk abból, hogy mennyire eltértünk a helyes úttól, mennyire eltávolodott az ember Istentől vagy mennyire eltávolodott az ember a teremtett világtól”

- mondta Bese Gergő, katolikus pap, iskolalelkész. Arról is beszélt, hogy ez nehéz időszak, hiszen épp az egyik legnagyobb katolikus ünnepet nehezíti a járvány, a húsvétot, amire sok tanítványával készültek.

„Biztos vagyok benne, hogy mindannyian elrontottunk nagyon-nagyon sok mindent az elmúlt években, évtizedekben. Ferenc pápa szent beszéde gyakorlatilag erre világított rá elemi erővel. Számomra nagyon tanulságos volt az, hogy még az egyháztól távolabb lévő újságírók vagy újságolvasók is felfigyeltek erre a beszédre, ez mindenhol átütötte az ingerküszöböt, mert pontosan arra mutatott rá, hogy valamit, valahol elrontottunk”

- fogalmazta meg gondolatait a vasárnap.hu főszerkesztője, Vágvölgyi Gergely.

A műsor második felében arról volt szó, hogy a közéleti szerepvállalásra pápák egész sora bátorítja a keresztény embereket, VI. Pál szerint a politika a szeretet egyik legmagasabb rendű formája lehet. Márton Áron erdélyi püspök ezt valahogy úgy fogalmazta meg, hogy a keresztény ember két világ polgára. A hitét nem tekintheti ürügynek arra, hogy meneküljön az életfeladatok elől. Kereszténység és politika: képviselhető-e hitelesen párhuzamosan e két hivatás?

„Ha keresztény emberként tekintünk a közéletre és a politikára és ezt hogyha az ember hívő, akkor nem is teheti meg másképp, akkor érdemes szerintem a Jóistenhez és Jézushoz fordulni akkor, amikor egy bonyolult, összetett helyzetben, vagy minket fenyegető helyzetben élünk és ezekkel kell szembenéznünk és ezekre kell válaszokat keresnünk”

- mondta a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Bartos Mónika.

„Lehet, hogy az Unióval sok baj van, de legalább nem bűnben fogant. Tehát az, a keresztény társadalmi tanítás alapján jött létre. (…) Benne van a szolidaritás, az egymás kisegítése, a demokrácia. Ezek mind-mind keresztény társadalmi tanítás alapján történtek. De ez az elmélet. Ma itt gyakorlatról van szó, nagyon pragmatikusnak kell lenni”

- fogalmazott Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője.  

Teljes adás:

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!