2021. június 14.,
hétfő, Vazul napja

Címlap: Térdeljenek le azok az országok, amelyek a mai napig kizsigerelik a gyarmatokat

Hír TV

2021. június 10., csütörtök 20:41

Érintettük a rasszizmus kérdéskörét, tekintettel az ír-magyar meccsen történtekre. Homofóbia elleni kiállítást nyílt Terézvárosban. Aztán hoztunk néhány filmet, sorozatot, amely egyesek szerint nem pc már napjainkban. Átírt történelem, átírt alkotások? Ezek és sok más téma is terítékre került a Címlap című műsorunkban, amelyben M. Dobos Marianne műsorvezető vendégei Timkó Eszter színművész, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kondor Katalin újságíró voltak.

Óriási a felháborodás, hogy magyar ember ki előtt térdel le és ki előtt nem. Ha a magyar-ír meccset látták, vagy az utána következő eseményeket követték, akkor lehetett olvasni például Niedermüller Péter nyilatkozatát, aki azt mondta: jobb volt azon a napon írnek lenni. Orbán Viktort is kérdezték ezzel kapcsolatban, hogy ezt a BLM-mozgalmat mennyire kell támogatni egy ilyen jelenséggel, mint a térdeplés

- vezette fel a beszélgetést M. Dobos Marianne.

"A Magyar Labdarúgó Szövetség évek óta csatlakozott a Gyűlölet nem pálya kampányhoz, ezzel tulajdonképpen kifejezték, hogy a rasszizmusnak minden formáját elítélik. Egy éve jött be jobban a köztudatba a térdeplés a sportmeccseken" 

- mondta Párkányi Eszter.

"Ez általános politikai erőszaknak a része, amit az USA-ban valami szédült elkezdett és végigfutott a világon, mint tulajdonképpen minden jelenség, amiről mostanában beszélgetünk. Tehát mint egy mesterséges járványt öntik be az emberekre az abnormálisat, az elviselhetetlent, a megmagyarázhatatlant. (… ) A térdelés vagy nem térdelés az ember szuverén joga. Térdeljenek le azok a gyarmatosító országok, amelyek a végletekig kizsigerelték a gyarmatokat és mindmáig kizsigerelik"

- reagálta Kondor Katalin.

Párkányi Eszter színművész a színház világából hozott példával élve mondta:

"Amikor van egy dramatizálandó helyzet, akkor pontosan tudják az azon dolgozó szakemberek, rendező, színész, hogy egy adott helyzethez mi való gesztusrendszerében: mi kevés vagy mi túlzás. A soknál több az elég. Tehát ehhez a helyzethez ez a fajta letérdeplés még minimálisan is túlzásnak mondható dolog."

 

 

Teljes műsor:

Hír TV