2022. 08. 19. Péntek Huba napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

1920 - Az új Közép-Európa 11:05

Címlap

Címlap: Mennyire fontos a névválasztás a gyermekek életében?

A babavárás folyamatában talán az egyik legizgalmasabb feladat a születendő gyermek nevének kiválasztása. De vajon mit jelenthet az a fajta névválasztás, amiről nem tudjuk eldönteni, hogy aki viseli, kisfiú-e vagy kislány. Összefüggésben állhat ez a napjainkban egyre nagyobb divattá váló nemsemleges neveléssel?

  • Címlap: Mennyire fontos a névválasztás a gyermekek életében?

„A név olyan, mint a tetoválás, fontos, hogy mi a jelentése. Jó, ha az ember tudja, hogy a gyermekének milyen jelentésű nevet ad. Amúgy is azt gondolom, hogy a név az kötelez valahogyan. (…) Mindennek jelentése van és pont a névnek ne lenne? Érdekes, nyilván nem lehet bizonyítani sehogyan, de mégis olyan irányba megy a gyerek, amilyen nevet visel. Vagy hasonlatos lesz a habitusa ahhoz a védőszenthez, akit választottak a szülei névként”

- vélekedett Sáfár Mónika, színművész.

„Magyarországon a névválasztás-névviselés jogában ugye csak azt zárhatják ki, hogy milyen neveket nem lehet adni a gyermeknek és ezeket talán az MTA bírálja el. Azt gondolom, hogy a szülőknek van felelőssége, hogy a gyermekeiknek olyan nevet adjanak, amelyik miatt nem fogják őket csúfolni. (…) 18 éves korában a gyereknek joga van megváltoztatni, ha nem tetszik neki”

- fogalmazott Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

„Amerikában, ha jól tudom úgy van, hogy nincsenek külön fiú és lány nevek, hanem tulajdonképpen minden név unisex. Tök érdekes kérdés, hogy ennek vajon van-e olyan funkciója, hogy a nemiséget elmossa. Ott van például Cameron Diaz, ahol a Cameron nekem férfinév, de ő mégis ezt a nevet vette föl. Érdekes kérdés, hogy milyen hatással van a név a gyerekre. Mikor mi gondolkodtunk a férjemmel, hogy milyen nevet adjunk a kisfiúnknak, akkor én bármilyen nevet mondtam, ő rávágta, hogy „de ezt majd úgy fogják csúfolni, hogy…”. Tehát ha valakit csúfolni akarunk bármi is a neve tudjuk csúfolni, de nyilván egy Karácsonyi Ajándék magas labda”

- mondta Jobbágyi Zsófia, újságíró.

Teljes adás:

HírTV

További epizódok

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne. 2021. július 01.
Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne. 2021. június 24.
Címlap: Térdeljenek le azok az országok, amelyek a mai napig kizsigerelik a gyarmatokat

Címlap: Térdeljenek le azok az országok, amelyek a mai napig kizsigerelik a gyarmatokat

A Címlap vendégei Timkó Eszter színművész, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kondor Katalin újságíró voltak. 2021. június 10.

Legfrissebb híreink

Gyilkos vihar Ausztriában

Gyilkos vihar Ausztriában

Két gyerek is meghalt az Ausztriában pusztító vihar miatt egy karintiai tóparton, ahol fákat csavart ki a földből az orkánerejű szél.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!