2022. 01. 16. Vasárnap Gusztáv napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Címlap

Címlap: Mennyire fontos a névválasztás a gyermekek életében?

A babavárás folyamatában talán az egyik legizgalmasabb feladat a születendő gyermek nevének kiválasztása. De vajon mit jelenthet az a fajta névválasztás, amiről nem tudjuk eldönteni, hogy aki viseli, kisfiú-e vagy kislány. Összefüggésben állhat ez a napjainkban egyre nagyobb divattá váló nemsemleges neveléssel?

„A név olyan, mint a tetoválás, fontos, hogy mi a jelentése. Jó, ha az ember tudja, hogy a gyermekének milyen jelentésű nevet ad. Amúgy is azt gondolom, hogy a név az kötelez valahogyan. (…) Mindennek jelentése van és pont a névnek ne lenne? Érdekes, nyilván nem lehet bizonyítani sehogyan, de mégis olyan irányba megy a gyerek, amilyen nevet visel. Vagy hasonlatos lesz a habitusa ahhoz a védőszenthez, akit választottak a szülei névként”

- vélekedett Sáfár Mónika, színművész.

„Magyarországon a névválasztás-névviselés jogában ugye csak azt zárhatják ki, hogy milyen neveket nem lehet adni a gyermeknek és ezeket talán az MTA bírálja el. Azt gondolom, hogy a szülőknek van felelőssége, hogy a gyermekeiknek olyan nevet adjanak, amelyik miatt nem fogják őket csúfolni. (…) 18 éves korában a gyereknek joga van megváltoztatni, ha nem tetszik neki”

- fogalmazott Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

„Amerikában, ha jól tudom úgy van, hogy nincsenek külön fiú és lány nevek, hanem tulajdonképpen minden név unisex. Tök érdekes kérdés, hogy ennek vajon van-e olyan funkciója, hogy a nemiséget elmossa. Ott van például Cameron Diaz, ahol a Cameron nekem férfinév, de ő mégis ezt a nevet vette föl. Érdekes kérdés, hogy milyen hatással van a név a gyerekre. Mikor mi gondolkodtunk a férjemmel, hogy milyen nevet adjunk a kisfiúnknak, akkor én bármilyen nevet mondtam, ő rávágta, hogy „de ezt majd úgy fogják csúfolni, hogy…”. Tehát ha valakit csúfolni akarunk bármi is a neve tudjuk csúfolni, de nyilván egy Karácsonyi Ajándék magas labda”

- mondta Jobbágyi Zsófia, újságíró.

Teljes adás:

HírTV

További epizódok

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne. 2021. július 01.

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne. 2021. június 24.

Címlap: Térdeljenek le azok az országok, amelyek a mai napig kizsigerelik a gyarmatokat

A Címlap vendégei Timkó Eszter színművész, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kondor Katalin újságíró voltak. 2021. június 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!