2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Címlap: Megüresedett az ellenzéki tér

2019. május 6., hétfő 23:00

Elismerés vagy fenyegetés, hogy a Fideszben ma már nyíltan az ellenzéki újságírókat tekintik ellenfeleknek és nem a baloldali pártokat? És vajon együtt tud-e működni a jobb közép és a jobb oldal Európában a kontinens jövőjéért? A magyar kormányfő ezt szeretné, de az Európai Néppártban egyelőre hallani sem akarnak erről. Címlap című műsorunk vendégei voltak: Jobbágyi Zsófia a Magyar Hírlap lapszerkesztője, valamint Párkányi Eszter és Rácz Zsófia, az Alapjogokért Központ elemzői.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint az, hogy két bevándorlásellenes politikussal találkozott Orbán Viktor azt jelenti, hogy szövetségeseket keres az európai parlamenti választások előtt. Elmondta: A miniszterelnök nem feltétlen pártszövetségre törekszik, hanem olyan politikusokkal való együttműködésre, akik ugyanúgy látják a világot és Európa jövőjét, mint ő.

Jobbágyi Zsófia, a Magyar Hírlap lapszerkesztője úgy véli, ez egy jó kis fricska azoknak, akik azt mondták, hogy az európai színtéren Magyarországra senki nem kíváncsi és Orbán Viktor miatt perifériára szorult az ország.

Rácz Zsófia, az Alapjogokért Központ elemzője szerint csak meg kell nézni a bevándorláspárti politikusok reakcióit a találkozókkal kapcsolatban.

Orbán Viktor Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, nem fogják támogatni Weber jelölését és fennáll a kockázata annak, hogy végleg szakításra kerül a sor az európai kereszténydemokratákkal.  

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte, nem példanélküli, hogy a Fidesz nem támogat egy néppárti jelöltet, ugyanis Jean-Claude Juncer is eredetileg a néppárthoz tartozik.

Rácz Zsófia elmondta, hogy az ellenzék már nem tud politikát csinálni és azok a médiumok viszik a pártpropagandát, amelyek lepropagandistázzák a jobboldali újságírókat. Az elemző meglátása szerint nincsenek az ellenzékben karizmatikus vezetők, olyanok, akikre az ellenzékiek tudnának asszociálni. Ellenben egy ellenzéki média nevéből már szokták tudni, hogy melyik oldalon áll.

Párkányi Eszter szerint annyira megüresedett az ellenzéki tér azáltal, hogy nincsen karizmatikus vezetői és nincsen téma, hogy oda be tudtak férkőzni a civilek, az NGO-k és olyan újságírók, akik átveszik ezt a szerepet a politikusoktól.