2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Címlap: Ez a pandémia kistestvére annak, amit globális klímaváltozásként várhatunk

Hír TV

2020. május 13., szerda 21:25

Megoldást jelenthet-e a koronavírus-járvány a környezetvédelem területén? A pandémia világméretű gazdasági, társadalmi és szociális hatásai mennyire lesznek ideiglenesek és az emberek felismerik-e, másképp kell innentől gondolni a teremtett környezetünkre? Úgy tűnik, igazolódik az, amiről eddig csak beszéltünk: a környezetvédelem lesz az a téma, amit a pártok felhasználnak arra, hogy előnyre tegyenek szert a többiekkel szemben. Jó ez? Ez volt a Címlap fő témája. Vendégeink: Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője és Doró Viktória újságíró.

„Ugye most azt lehet hallani, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások egyik fő mellékhatása, hogy soha nem látott mértékben mérséklődött a szén-dioxid kibocsátás, de Hajnalka, szerinted most tényleg egy ilyen szövetségesre kell gondolni, amikor a betegségről beszélünk ilyen téren?”

-        kérdezte M. Dobos Marianne műsorvezető.

„A szövetségest én egy olyan megközelítésben használnám, hogy mit tanulunk a koronavírusból, mi az a tanulság, amit le tudunk vonni a jövő vonatkozásában, hiszen két céldátum van a környezetvédelem kapcsán és a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ez a 2030-as és a 2050-es dátum. (…)”

-        válaszolta Juhász Hajnalka.

„Hogy kell nézni ezt az egész pandémiát? És akkor fordulok Orsolyához, mert mondhatjuk-e azt szerinted, hogy inkább egy kataliztor ez az egész járvány és felgyorsítja azokat a törekvéseket, amelyeket eddig is megfogalmaztak, akár uniós szinten, akár világszinten (…) vagy, amit most már lehet hallani, hogy ez kellett ahhoz, hogy véglegesen egy fordulat következzen be?”

-        tette fel a kérdést a műsorvezető.

„Mindkét állításban van igazság. Ez egy óriási nagy labor, amiben most vagyunk. Ahol megtapasztalhatunk egy olyan globális krízist, amire a választ globálisan és lokálisan meg kell találni. Azonban ez a pandémia a kistestvére annak, amit globális klímaváltozásként várhatunk, akár az életmódunknak a megváltoztatásában is.(…)”

-        reagált Ferencz Orsolya.

„Viktória, szerinted a társadalmi nyomást mennyire hagyják majd a döntéshozók, hogy érvényesüljenek?(…)”

-        kérdezte a műsorvezető.

„Én azt gondolom, hogy a lakosságnak egyre nagyobb szegmense nyitott és érdeklődő a környezeti kihívások és az azokra adható válaszok, jó megoldások kapcsán. Gondoljunk csak itt Magyarországon is az egyre nagyobb számban nyíló zero waste boltokra vagy más kezdeményezésekre. (…)”

-        mondta Doró Viktória.

Hír TV