2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Címlap

Címlap: Baloldali politikai akció a Pride

Pénzt LMBTQ jogokért. Ekkora üzlet van ebben? És ha a közösséghez tartozó emberek elvárják másoktól, hogy tiszteljék őket, akkor ők miért nem tisztelik a magyar koronát, mint nemzeti jelképet? Gyalázás vagy érdekérvényesítés? Ezekről is szó volt a mai Címlapban.

  • Címlap: Baloldali politikai akció a Pride

 

A műsor első részének vendégei Halkó Petra, a Századvég elemzője és Kroó Zita, az Origo újságírója voltak. M. Dobos Marianne egy villámkérdéssel indította a beszélgetést.

Minden ember egyenlő Isten előtt? – szólt elsőként Kroó Zitához, aki szerint igen! A műsorvezető szerint ez azért is érdekes, mert az LMBTQ közösséghez tartozó emberek azt mondják, hogy nem kapják meg ugyanazokat az emberi jogokat, mint azok, akik nem tartoznak ehhez a közösséghez.

„Talán a legfontosabb, hogy mit értünk emberi jogok alatt – kezdte Halkó Petra. Olyan polgári és politikai jogokról beszélünk, amelyek biztosítják a szabadsághoz való jogot, az élethez való jogot, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, az oktatáshoz, neveléshez, munkához való jogot. Nem igazán tudom, ők ezek közül melyikből nem részesülnek. Sőt, inkább azt mondanám, hogy azt veszem észre nem igazán élnek azokkal a jogaikkal, amik egyébként megvannak" – mondta a Századvég elemzője.  

Vannak országok, ahol nem köthetnek házasságot. Ha ezeket a jogokat nem kapják meg, akkor ez azt jelenti, hogy nem szeretjük a homoszexuális embereket? – kérdezte M. Dobos Marianne.

"Nem, ez azt jelenti, hogy vannak bizonyos szokásaink, melyeken nem vagyunk hajlandóak változtatni – mondta Kroó Zita. A régi hagyományos gondolkodásba nem biztos, hogy belefér az, hogy két férfi vagy két nő összekösse az életét" – tette hozzá az Origo újságírója.

Arra a kérdésre, hogy minden LMBTQ ember ellenzéki vagy liberális, Halkó Petra azt mondta, hogy nem. A Századvég elemzője egyetértett Kroó Zitával abban, hogy nem igazán akarjuk tudni, hogy ők melyik nemhez vonzódnak. Ez az ő magánéletük. Másrészt nem akarjuk őket megbélyegezni és ez alapján megítélni őket. Ők tárják ezt nyilvánosan elénk.  (…) Az a probléma, hogy én már azt érzékelem, hogy nem feltétlenül mindig pluszjogokat szeretnének kapni, illetve úgy gondolom, hogy egy bizonyos pont után nem erről lesz szó, hanem már elsőbbrendűséget szeretnének minden tekintetben megnyerni maguknak.

Nem egyenlő jogokat szeretnének, hanem felül akarnak kerekedni? – kérdezett rá a műsorvezető.

"Igen, bár még most azt hangoztatják, hogy egyenjogúságot szeretnének, de belátható időn belül ez változni fog." – reagált Halkó Petra. Egyes pártoknak jó üzletnek tűnik felkarolni ezeket a kérdéseket. A baloldal és a liberálisok mindig kihasználják ezeket a csoportokat – tette hozzá.

Kroó Zita úgy fogalmazott semmiféle lelkiismeret furdalása nincs azzal kapcsolatban, hogy hogyan áll a melegekhez. Nem szexuális orientációjuk alapján ítél meg valakit és szerinte hazugság, hogy mások ez alapján ítélnek meg embereket.

A műsor második részében Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Hegedűs Barbara, a Fidelitas alelnöke volt a Címlap vendége.

Lesz idén Budapest Pride, augusztus 22-én. Van ezzel problémánk? – kérdezte vendégeit M. Dobos Marianne

"Ha onnan nézem, hogy a véleményszabadsághoz és a szólásszabadsághoz ez is hozzátartozik, akkor nincs. Viszont, ha ők a toleranciát követelik Tőlünk, akkor ők ne gyalázzák meg nemzeti és keresztény jelképeinket – mondta Párkányi Eszter (…) A szervezőknek a provokatív elemeket ki kellene szűrni" – fűzte hozzá az Alapjogokért Központ elemzője.

"A szervezők felelőssége, hogy milyen képet szeretnének magukról mutatni. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy mindig sikerül a provokáció felé elmozdulni. Politikai akció a Pride, baloldali politikai akció" – tette hozzá Hegedűs Barbara, a Fidelitas alelnöke.

Teljes adás: 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!