2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Címlap

Címlap: Afroamerikai színész játssza majd Boleyn Annát

BLM-szobor Ferencvárosban, és afroamerikai színésznő játszaná majd Boleyn Annát egy most készülő filmben, de szó lesz még a Szájer-ügyről és annak részleteiről is. M. Dobos Marianne vendégei Tóth Loretta, a Magyar Nemzet újságírója, Máthé Zsuzsa, újságíró és Kroó Zita, az Origo újságírója voltak a Hír TV Címlap című műsorában.

  • Címlap: Afroamerikai színész játssza majd Boleyn Annát

Készül egy új, angol történelmi sorozat, ami nem is nagyon lenne olyan rendkívüli, viszont Boleyn Annát egy fekete színésznő fogja játszani és most felhördült mindenki, egyrészt, hogy történelemhamisítás, másik oldalon, pedig azt lehet hallani, hogy ez a színészi szabadság kiteljesedése. Ti mit gondoltok, ez most egy ilyen XXI. századi próbálkozás a művészet egyik ágában vagy tényleg provokálnak, érzékenyítenek? – kérdezte M. Dobos Marianne.

Van ennek egy másik oldala, van egy Gershwin darab a Porgy és Bess, nem olyan rég volt ebből egy botrány, ez egy all black cast, tehát minden szereplőjét úgy tűzte ki Ira Gershwin a jogutód, hogy csak feketék játszhatják el. Ezt az Opera ház bemutatta fehér szereplőkkel, lévén, hogy Magyarországon nincsen fekete, erre az éneklésre alkalmas személy és nagyon nagy felháborodás övezte. Egyrészt mit értünk feketén? (…) Nagyon furcsa vitát nyit meg ez típusú identitáshoz kötött szereplés vagy ennek felülírása, míg egyik oldalról, a fehérek irányából ez egy jogtipró dolog, hogy ők fekete szerepbe bújnak, a másik irányból ez egy pozitív diszkriminációt jelenthet

-     mondta Máthé Zsuzsa, újságíró.

De ez zavaró, például ebben a konkrét esetben?  – kérdezte M.Dobos Marianne.

Mindenképp zavaró és nem gondolnám, hogy ez egy rasszista kijelentés, ha én azt mondom, hogy ez engem zavar. Egyébként Hollywoodban körülbelül 2017 körül kezdett el terjedni a white washing kifejezés, azon problémáztak a afroamerikai és ázsiai színészek, hogy fehér színészek kapnak meg olyan szerepeket, ami eredetileg ázsiai lenne, ha jól emlékszem Scarlett Johansson körül volt több botrány is (…) Most tulajdonképpen black washingról van szó? Hiszen egy fehér bőrű, angol királynő bőrébe bújik tulajdonképpen egy fekete színész, de marketing szempontból nem utolsó, hiszen most is beszélünk róla (…)

-  vélekedett Tóth Loretta, a Magyar Nemzet újságírója.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!