2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Civil kör: Talán elindulhat Európa reneszánsza

2019. július 20., szombat 21:15

Felcsillant a változás lehetősége az Európai Bizottság politikájában, leszámolás az MSZP-ben és szabadlábon az olaszliszkai lincselés egyik elítéltje. Többek között ezeket a témákat feszegették az eheti Civil körben: Simon János politológussal, Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal és Kereki Gergő újságíróval. Szűk többséggel megszavazta az Európai Parlament Ursula von der Leyen-t az Európai Bizottság elnökének.

 Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint Ursula von der Leyen a németeket is megosztja. Elmondta a politikus asszony családügyi miniszter volt, programjában az erős családok építése volt a fő szempont. Azt mondta, úgy látja szkeptikusak az emberek von der Leyen személyével kapcsolatban.

Simon János politológus szerint talán elindulhat Európa reneszánsza. Úgy látja a régi elemek meg fognak maradni az Unióban, de most teret kaptak az új elemek is. Hozzátette Ursula von der Leyen nem csak családcentrikus, de keresztény is, melyet erősen gyakorol is.

„Nem véletlen például, hogy Facebook üzenetében minden tagállam nyelvén megköszönte, hogy őt megválasztották. Hát ilyet általában kevesen szoktak csinálni. Ha jól emlékszem II. János Pál pápára volt jellemző.”

Simon János szerint ez nagyon pozitív, de főleg az, hogy nem is említette beszédében a kötelező kvótarendszert.

„Korábban voltak olyan megnyilatkozásai, ahol az Európai Egyesült Államokat támogatta. Na most ők az Európai Egyesült Államok alatt a német politikai dominancia egész Európára történő kiterjesztését értik. tehát én mindenképpen óvatos lennék.”

- mondta Kereki Gergő újságíró.

HírTV