2023. 02. 06. Hétfő Dorottya, Dóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Civil kör

Civil kör: Száz éve írták alá a trianoni békediktátumot

Trianonban 100 évvel ezelőtt árvaházzá lett a Szent Korona országa. Bár a sírját megásták, a nemzetet nem tudták eltemetni. Magyarország egy szempillantás alatt vált kuriózummá, önmagával határossá. A trianoni békediktátum alapvetően 3 fő okra vezethető vissza: népességvesztés majd bevándorlás, nemzetellenes szellemi, gazdasági és politikai térfoglalás, valamint a vezetésre hivatott elit tétlensége a döntő pillanatokban. Nem mintha a mostani Európai Uniót látnánk? Nyugat-Európa most éli saját Trianonját? Beigazolódni látszanak Apponyi gróf szavai, miszerint ott leszünk Magyarország sírásóinak temetésén?

  • Civil kör: Száz éve írták alá a trianoni békediktátumot

Erről beszélgettek Civil kör című műsorunk vendégei, Máthé Áron történész, Kovács István jogász, Szakács Árpád újságíró, Pesty László dokumentumfilmes és a műsorvezető Szabó Anett.

„Mindenképpen érdemes egy kicsit hátra menni, a hátterét megnézni, mi volt az első világháború végén, mi volt a mérleg. Ha a mérleget nézzük, akkor láthatjuk pontosan, hogy ezt a mérleget már előre meghatározták, előre eltervezték.”

- jegyezte meg Szakács Árpád újságíró.

„Mi volt az oka annak, hogy gyakorlatilag hiábavalóak maradtak Apponyi gróf érvei?”

- tette fel a kérdést a műsorvezető Szabó Anett.

Pesty László dokumentumfilmes, producer elmondta, hogy véleménye szerint miért egyértelmű, hogy szóba sem jöhet a békeszerződés kifejezés és miért említhető békediktátumként a trianoni szerződés.

„Itt nemzetközi érdekek voltak végső soron, amelyek eldöntötték azt, hogy mik lesznek az új határok, tekintet nélkül mindenfajta földrajzi, kulturális, szociológiai, gazdasági érdekre. Nem kell azt elhallgatni, sőt, nekünk igenis vernünk kell a mellünket, hogy mi voltunk itt a legnagyobb vesztesek. Azt kérdezted, mi volt Magyarország bűne? – fordult Szabó Anetthez Kovács István. Nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést.”

- mondta Kovács István jogász, majd folytatta.

„Az, ami mindig volt. (...) Valahogy minket soha nem szerettek.”

A trianoni békediktátum létrejötte kapcsán Máthé Áron történész úgy vélekedik, hogy nagyon leegyszerűsítve az akkor helyzetet, az egyes országok vezetőinek:

„Valamit kellett mondani és ugye Magyarország volt a leggyengébb láncszem.”

Hír TV

További epizódok

Civil kör: Mindent támadnak, ami a normalitást képviseli!

Civil kör: Mindent támadnak, ami a normalitást képviseli!

Mi lehet az igazi oka annak, hogy a nyugat-európai elit folyamatosan támadja Magyarországot a pedofilellenes-törvénycsomag miatt? Ezzel is foglalkozott az e heti Civil kör! 2021. július 03.
Civil kör: Felnőtt a magyar futball egy teljesen új mércéhez!

Civil kör: Felnőtt a magyar futball egy teljesen új mércéhez!

Trombitás Kristóf vendégei az e heti Civil körben Kondor Katalin újságíró, Kovács István az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Földi László titkosszolgálati szakértő és Vágvölgyi Gergely a vasarnap.hu főszerkesztője voltak. 2021. június 26.
Civil kör: Mi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt

Civil kör: Mi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt

A Civil kör vendégei Őry Mariann, újságíró, ifj. Lomniczi Zoltán, alkotmányjogász, Németh Alajos, Lojzi, rockzenész és Kötter Tamás, író, ügyvéd voltak. 2021. június 19.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!