2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Civil kör: Sajtószabadság-védelmi akció vagy sem?

Hír TV

2020. augusztus 1., szombat 21:55

Sajtószabadság-védelmi akció, politikai síkra tolt gazdasági ügy vagy eltaktikázott blöff? Mi történt most, ami 2017-ben vagy 2010-ben nem? Még mindig újabb és újabb kérdéseket vet fel az Index-botrány. Mi volt a tüntetés rezüméje, mi volt a szervező Momentum motivációja lámpavason innen és túl? Miközben az MSZP felkapaszkodna a Titanic utolsó mentőcsónakjára, elkezdődött a gyöngyöspatai romák kártérítésének kifizetése.

Bőven volt mit megbeszélnie a Civil kör vendégeinek, akik Ferencz Orsolya űrkutató, Bakos Zoltán fotográfus, Vágvölgyi Gergely újságíró és Kiszelly Zoltán politológus voltak.

„Sajtószabadság-védelmi akcióról van szó, politikai síkra terelt gazdasági ügyről, vagy egyszerűen egy eltaktikázott blöffről, a szerkesztőség részétől?”

- vezette fel kérdésével a műsor első témáját Szabó Anett.

„Szerintem sajtószabadsági akcióról semmiképpen sem. Tehát pont az, ami az elmúlt napokban kiderült, az, hogyha valakinek még volt kétsége afelől, hogy az Index egy mélységesen elfogult és a balliberális oldal propagandáját toló termék volt és magát ugyan független objektívnek szerette felcímkézni, de hát a függetlenségnek ugye az az alapkritériuma, meg az objektivitásnak, hogy akkor mindenkitől egyenlő távolságot tart és az objektív tényeket igyekszik tálalni. Erről itt szó nem volt. Ez egyébként abból is kiderül, hogy rendszeresen egyeztettek a legmagasabb szinten a szerkesztőség tagjai a balliberális politikusokkal. (…) Ezen kívül valóban, eltaktikázást is vélek felfedezni. (…)”

- válaszolta Ferencz Orsolya űrkutató.

„Én ezt egy sima céges ügynek látom – bocsánat, már öreg vagyok – tehát nem megy annyira az Index. Nem ment olyan jól a szekér, nem szerkesztettek színvonalasan, csökkent a látogatottsága az oldalnak. Ilyenkor a tulajdonos azt mondja, a havi x millió hiányt összelapátoltok, akkor át kell szervezni valamit. Ez egy tulajdonosnak egy szuverén joga. (…)”

- jegyezte meg Bakos József fotográfus.

„A hiba ott történt, amikor megpróbálták elhitetni egy komplett országgal, meg azon túl is, hogy ők hű, de nagyon objektívek és hű, de nagyon függetlenek.”

- tette hozzá Vágvölgyi Gergely, a Vasárnap.hu főszerkesztője.

„Ennek a közel 80 kollégának vagy újságírónak egy része valószínűleg végig sem gondolta, hogy mit fog most csinálni.”

- hívta fel a figyelmet Ferencz Orsolya űrkutató.

„Önmagukat is megfosztották a saját döntéseikkel kapcsolatban az objektivitás lehetőségétől, amitől egyébként rendszerszinten megfosztották az olvasóikat.”

- mondta Vágvölgyi Gergely.

„Ha megnézzük, igazából az indexeseknek mindig volt egy oligarchája. Mi történt? Kifutott alóluk az oligarchia.”

- mutatott rá Kiszelly Zoltán politológus.

Hogyan is kapcsolódik a Momentum szervezésű tüntetés a közelgő választásokhoz? Valódi tüntetés volt az Indexért vagy csupán egy annak látszó művelet? Civil kör című műsorunk második részében a Nemzeti Konzultáció mellett ezekről is szó esett.

Teljes műsor:

Hír TV