2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Civil kör: Michael Barnier lehet a titkos favorit az EB elnöki posztjára

2019. május 11., szombat 19:12

Titkos favorit az Európai Bizottság elnöki posztjára, Erdélyben kampányolt a kormányfő és érettségi miatt háborognak a diákok. A HírTV Civil kör című műsorának legújabb adásában ezekről volt szó.

Weber szerint Magyarország rossz irányba tart és a Fidesznek ki kellene lépnie az Európai Néppártból. Mindezt azután nyilatkozta a Néppárt csúcsjelöltje, hogy Orbán Viktor alkalmatlannak nevezte Webert az Európai Bizottság elnöki posztjára.

„Amikor egy nemzetközi színtéren lévő politikus kijelenti azt, hogy nem tart igényt azokra a szavazatokra, amiket egyébként egy demokratikus választáson magyar emberek felhatalmazásával nyert mandátumok jelentenének neki, akkor erre ez az egyetlen adható válasz” - mondta Ferencz Orsolya, űrkutató, arra a kérdésre válaszolva, jó döntésnek tartja-e, hogy a Fidesz kihátrál Weber mögül.

Trombitás Kristóf, újságíró szerint egyáltalán nem volt meglepő ez a döntés, hiszen Juncker jelöltségé sem támogatta a Fidesz. Szerinte a baloldali sajtó próbálja úgy beállítani a kijelentést, mintha a végső szakadás jele lenne.

 „Szerintem Weber rossz irányba megy” -jegyezte meg Simon János, politológus. Azt mondta, szerinte a Fidesz Donald Tusk-ot, az Európai Tanács elnökét fogják javasolni az elnöki posztra, hiszen kiszámítható és van benne tisztesség.

Tüntetést szerveznek a szerintük nehéznek bizonyult matematika érettségi miatt a diákok. A történelem érettségi kiszivárgott esszékérdései miatt pedig feljelentést tett az Oktatási Hivatal.

„Ha bármelyik résztvevő, aki a kérdések megírásában részt vesz, nem tart be egy játékszabályt, amit elvileg törvényi kötelessége betartani, azzal szemben védtelen mindenki” -mondta az történelem érettségi kiszivárogtatásának hírére Ferencz Orsolya. Azt mondta ez torzíthat a felvételipontszámokon is.

Simon János szerint a fiataloknak nincs olyan normarendszerük, ahol tisztelnének bizonyos elvárásokat és kötelmeket. Ezért lehet az, hogy így fellázadtak a matematika érettségi miatt.

Közzétette a kormány a nemzeti energetikai és klímaterv tervezetét. A dokumentum szerint Magyarország az üvegházhatású gázok bruttó kibocsájtásának minimum 52%-os csökkentését tervezi az évszázad közepéig az 1990-es szinthez képest.