2020. november 27.,
péntek, Virgil napja

Vigyázat: a fővárosban könnyen lenyúlják a jó ötleteket!

Hír TV

2020. október 4., vasárnap 19:54

Az egyik kitalálta, a másik megtervezte, a harmadik pedig mind lemásolta – ezzel a felütéssel vette kezdetét a Hír Tv Budapesti srácok című műsora, amelyből kiderült, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzat egy trükkös mentőcsomaggal segítene a koronavírus-járvány miatt bajba jutott vállalkozóknak. A szerdai közgyűlésen egy olyan javaslatot fogadtak el sajátjukként, amelyet korábban a Fidesz-KDNP indítványozott.

Üresek a teraszok a budapesti belváros éttermeiben és kávézóiban. A koronavírus-járvány súlyosan érinti a turizmusból és vendéglátásból élő vállalkozásokat. A külföldi turisták ugyanis az utazási korlátozások miatt gyakorlatilag eltűntek a városból. A Liszt Ferenc téren akad olyan hely, amely bezárt, valószínűleg örökre – hangzott el a műsorban.

Ebben a helyzetben a vállalkozások bevételei is drasztikusan visszaestek, sok helyen a bérleti díjakat is alig tudják kitermelni, nem beszélve a munkavállalók béréről és a járulékokról.

A budapesti önkormányzatoktól a járvány ideje alatt eddig nem sok segítség érkezett a vendéglátásban tevékenykedő vállalatok számára. Egyes éttermek például nem tudják fenntartani a teraszaikat sem.

A fővárosi Fidesz-KDNP frakció javaslata rajtuk is segítene, eszerint ugyanis a budapesti önkormányzatnak 90 százalékkal csökkenteni kellene a teraszhasználati díjakat.

Szó esett arról is, hogy a taxisok hiába kérték, a főváros nem mérsékelte a költségeiket: a droszt használati díjak mellett a 10 éves járművek kötelező cseréjét is meghagyták. A Fidesz javaslatban kérte ezek elengedését, mérséklését. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke arról beszélt, hogy sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Metál Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig a fővárostól nem kaptak semmilyen támogatást. A taxisok azon a véleményen vannak, hogy Karácsony Gergelyéknek mélyebben a zsebükbe kellene nyúlni, akár ahhoz a tartalékhoz, amelyet az elmúlt években felhalmozott a város.

Lenne is miből, Budapestnek van pénze, és ebből kellene finanszírozni a mentőcsomagot. De a főpolgármester és az ellenzéki kerületvezetők más állásponton vannak: állítják, hogy a városnak nincs pénze, és a kormányra mutogatnak.

A Fidesz-KDNP javaslatáról a szerdai ülésén szavazott a fővárosi közgyűlés. Illetve csak szavazott volna, végül ugyanis nem került napirendre az előterjesztés. A baloldali városvezetés ugyanis előállt egy saját indítvánnyal, ez azonban majdnem teljesen megegyezett a Fidesz javaslatával. Az önkormányzat  kormánypárti frakcióvezetője, Láng Zsolt felháborítónak nevezte, hogy Karácsonyék a sajátjukként akarják ezt eladni.

A műsor hátralévő részében az SZFE-n folyó sztrájkkal és a dolgozók, valamint a hallgatók követeléseivel is foglalkoztak, de a kispesti nagy mutyizások és azok hallgatag kulcsfigurái is a fókuszba kerültek.

Teljes adás:

Hír TV