2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Szijjártó Péter: Az oltóanyag áránál fontosabb az emberélet

Hír TV

2021. január 24., vasárnap 21:50

Szerdán beiktatták hivatalába az USA 46. elnökét, Joe Bident, aki beiktatási beszédében azt mondta, hogy ő hozza el a békét, a megbékélést és egyesíteni fogja az amerikai társadalmat – vezette fel a ma esti Bayer showt a műsorvezető Bayer Zsolt.

A műsor első felében Bayer Zsolt műsorvezető a héten Amerikában történt eseményekből szemezgetett és ezúttal is igencsak érdekes példákat hozott, az ott kialakult helyzet kapcsán.

A műsor második felének vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt.

„Az OGYI élve a nemzeti hatósági jogkörével egy ideiglenes engedélyt biztosított ezen oltások Magyarországra hozatalára. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezeknek az oltóanyagoknak az európai engedélyeztetési folyamata már megindult, tehát amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja majd az AstraZeneca oltóanyagát vagy tegnapi napon (2021. január 20.) beadott kérelem vagy elindított folyamat nyomán, adott esetben a Szputnyiknak a használatát engedélyezi, akkor az egy általános használati engedély lesz, de itt azért még nem tartunk.”

- jegyezte meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Minden olyan munkát, amit külpolitikailag, általában, politikailag, diplomáciailag el lehetett végezni, azt mi elvégeztük, annak érdekében, hogy Magyarországra gyorsan, hatásos és biztonságos oltóanyag érkezzen. Hogy azt az oltóanyagot mikor lehet beadni, milyen ütemezéssel, na ez a virológus szakemberek, a járványügyi szakemberek, magyarul az OGYI-nél dolgozó hivatalnokoknak, orvosoknak, szakembereknek a döntésén múlik.”

- tette hozzá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Azt remélem, hogy a magyar embereket a lehető leghamarabb be tudjuk oltani, biztonságos oltóanyaggal, ugyanis két szám mindig lebegjen a szemünk előtt. Az egyik, hogy napi szinten 100-150 halálos áldozatot követel a világjárvány Magyarországon. A másik pedig, hogy a magyar gazdaságnak napi szinten 10-15 milliárd forintos veszteséget, kiesést jelentenek azok a korlátozások, amelyek érvényben vannak.”

- hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

„Amikor nyilvánosságra került, hogy mi a kínaiakkal már előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, akkor aznap 14 európai uniós tagország nagykövete hívta fel a mi pekingi nagykövetünket, hogy: Kinél kell megtalálni a kilincset a Sinopharm nevű vállalathoz?”

- jegyezte meg Szijjártó Péter.

„Az ár kérdése fontos, de az árnál egy fontosabb dolog van, az az emberélet.”

- mondta Szijjártó Péter az oltóanyagok megvásárlását illetően.

Annak kapcsán, milyen lesz Magyarország és az USA viszonya Joe Biden beiktatása után, tekintsék meg teljes műsorunk:

Kapcsolódó anyagok:

Február 7-ig még összegyűlhetnek a spanyol aláírások a Minority SafePack-hez

Szijjártó Péter: Gyalázatos az Európai Bizottság döntése

Szijjártó: Nemzeti érdek az oltás menetének felgyorsítása

Koronavírus: 1257 új fertőzött, 64 elhunyt beteg

Hír TV

x
Rendkívüli hír