2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Olga a kultúros

Hír TV

2019. november 11., hétfő 09:58

Kálmán Olga vasárnap belépett a Demokratikus Koalícióba.

És ha ez nem lett volna elég ezen az esős szutymákos napon még Gy. Németh Erzsébet kulturális főtanácsadója is lett.

A titulus egészen pontosan így szól:

“A kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes politikai főtanácsadója.”

Olga asszony kulturális megbízatása azért váratlan esemény, mert még aktív újságíró korában, miután elhagyta az ATV-t, hogy szoci propagandistából jobbikos kampányfőnök legyen, a Hir tévén több rekordot is felállított azzal, hogy egy-egy műsora alatt akár negyvenszer is képes volt kimondani, azt a bűvös szót, hogy oktatásegészségügy.

A Kálmán függetlenobjektiv Olga pályafutását követők sok egyéb mellet ezért is reménykedhettek abban, hogy a neves és mindig, minden helyzetben tárgyilagos műsorvezető asszony az oktatáshoz vagy az egészségügyhöz kapcsolódó területek valamelyikét fogja megkapni, majd egycsapásra rendbe tenni.

Nem így lett.

Valószínűleg a Demokratikus Koalíció eredetileg Veiszer Alindát szemelte ki a nemes feladatra, de ő most roppant elfoglalt.

Veiszer jelenleg a hírhedten ballibsi, pozsonyi-Alindáéknak csak Bratislava-illetőségű Új Szónál igyekszik meggyőzni a felvidéki magyarokat, hogy legyenek jó szlovákok.

Esetleg európaiak.

Csak azt a hülye magyarkodást felejtsék már el.

Maradt tehát Kálmán Olga, akinek ugyan annyi köze sincs a kultúrához, mint Alindának, de miután bármilyen csatornát, pártot és ideológiát képes jó pénzért elárulni - vagy képviselni - az utóbbi időben egyetlen médium sem hajlandó foglalkoztatni. Így, ő momentán épp ráér.

A csúnyán összesimicskázott újságíró pár hónapos hallgatás, és munkanélküliségből fakadó semmittevés után vasárnap kénytelen volt belépni a DK-ba, ami valahol érthető, hiszen a számláit neki is fizetni kell, no és a milliárdos oligarcha jóvoltából hozzászokott egyfajta életszínvonalhoz is, azt meg senki sem várhatja el egy ilyen szakmailag kifogástalan újságírólegendától, hogy beálljon a pénztárgép mellé dolgozni.

Olga a tanácsadói állását bejelentő sajtótájékoztatón az egybegyűltek legnagyobb megdöbbenésére hosszú programismertetésbe kezdett. Gyurcsány után kapott szót, és határozottan kihirdette programját. Valószínűleg még nem jutott el a tudatáig, hogy nem főpolgármester, még csak nem is főpolgármester-helyettes, mindössze egy egyszerű tanácsadói poszt büszke tulajdonosa.

Ferenc egyébként a korai kezdésnek köszönhetően önmagához képest egészen összeszedetten beszélt. Se a prím számok világába, se abba nem bonyolódott bele, hogy miért is kell leváltani a DK-t.

Olga szerint eddig is pezsgett, meg nyüzsgött a magyar kulturális és színházi élet.

Ami minden bizonnyal egy újabb orbáni trükk, hiszen a miniszterelnök úgy próbálja leplezni diktátorságát, hogy hagyja, hogy a fővárosi színházak szabadon szidják őt és a Fideszt.

De Olgával aztán olyan európai értelembe vett pezsgés fog megvalósulni, amit még nem látott a világ.

Hisz személyében egy olyan felkészült, a kultúrához is értő szakember került ebbe a fontos pozícióba, aki pillanatok alatt rendbe teszi Budapestet és visszahelyezi a fővárost Európa kulturális térképére. Olga roppant szerény álláspontja szerint ugyan léteznek már kimagasló teljesítményű művészeti előadások, meg nemzetközi hírű programok és fesztiválok, de azokat úgy és azért kell tovább fejleszteni, hogy külföldön Budapestre ne okvetlenül (!), feltétlenül (!) a legénybúcsúk helyszíneként tekintsenek.

Olga természetesen megígérte, hogy nem fogja hagyni, hogy ezek a nemzetközi hírű előadások ne legyenek elég színvonalasak, és mint mindenki által ismert és elismert programszervező és színházi szakember, személyesen fogja továbbfejleszteni a Tarlós miatt eddig egy helyben toporgó, és a remélt pezsgést nem teljesítő kulturális és színházi életét.

Hisz ehhez is ért.

Kálmán Olga nagyívű programja ismertetése közben mind Gy. Németh Erzsébeten, mind Gyurcsány Ferencen a zavar egyértelmű jelei mutatkoztak, valószínűleg ők sem arra számítottak, hogy a volt újságíró nem tanácsadóként, hanem kulturális államtitkárként tekint magára.

Ezt az apró félreértést az elkövetkező napok során, minden bizonnyal tisztázni fogják, én addig is arra kérem a fővárosi színházi világot, fogadják nagy szeretettel és bizalommal megmentőjüket, Kálmán Olgát, mindenben hallgassanak rá, mert személyében olyan megkérdőjelezhetetlen színházi és kulturális szaktekintélyt kaptak, akit bár még a színművészeti főiskolára sem vettek fel, és életében nem dolgozott kulturális területen, de olyan önbizalom, és tenni akarás buzog benne, a múltban pedig olyan bájosan tudott hízelegni Vona Gábornak, most meg Gyurcsány Ferencnek, hogy kétség sem férhet hozzá, Budapest végre kulturális értelemben is fel fog szabadulni.

Utóirat: Dörner Györgynek sok erőt és kitartást kívánok.

Apáti Bence