2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Apáti Bence blogja és videóblogja

Lázadnak a fekete táncosok a fehérre sminkelés miatt

Apáti Bence legújabb blogbejegyzése.

  • Lázadnak a fekete táncosok a fehérre sminkelés miatt

Most, hogy a telefon előfizetéstől kezdve a kisbicskáig mindent Csajkovszkij gyönyörű Diótörőjével próbálnak eladni - december van ugyanis - egy érdekes kis-színest hoztam: egyenesen Párizsból. 

A francia fővárosból, ahonnan mostanában a legtöbb szélsőliberális, radikálbaloldali hír érkezik. 

Valamiért - talán a nagy számú bevándorló miatt - a galloknál csapott legmagasabbra a Black Lives Matter mozgalom Amerikából elindult hulláma. 

Történt, hogy a patinás és nagy múltú Párizsi Operaház új intendánst kapott, aki azon nyomban, hogy elfoglalta kényelmes és elegáns székét neki is látott szélsőbaloldali ellen és kultúrforradalmárkodni, hiszen ha kultúrharc van, akkor kultúrharc van, azt meg illik tiszta erőből, tehát semmiképp sem félgőzzel csinálni. 

A klasszikus balett, az operajátszás, amúgy is ostrom alatt áll, lám George Floydot sem alkalmazta az American Balett Theatre, a Nessun dorma-t sem énekelhette el a Metropolitanben, balettzenéit sem engedték bemutatni, - valószínűleg ezen sorozatos kudarcai miatt kezdett inkább terhes nők kirabolásával foglalkozni - így a balett és a klasszikus zene rasszistává lettek nyilvánítva.

Alexander Neef, aki 2020-ban vette át a színház vezetését, a Le Monde tudósítása szerint kijelentette: azt szeretné, ha a kisebbségek jobban képviseltetnék magukat az operában, ezért leveszi a Diótörőt, a Hattyúk tavát és a Bajadér című baletteket a műsorról. (Amúgy zárójelben, de tök komolyan kérdem, mi a franc jöhet még ebben az elátkozott évben?)

Az ok, hogy igencsak illúzióromboló, amikor a Hattyúk tava karában nem egyforma alkatú, magasságú és színű balerinák táncolnak, ezért a koromfekete hölgyeket meg szokták kérni arra, hogy sminkeljék magukat fehérre. 

(A ducikat pedig, hogy legyenek kedvesek kevesebbet enni, de ez majd egy következő írásom témája lesz.)

De nem csak őket. 

A fehéreket is. 

Ugyanis a hattyúk tudvalevően híresen rasszista madarak: csak egymással hajlandóak párosodni, ezért aztán fehérek. Szinte az összes. Mínusz a fekete hattyúk, de azok meg a harmadik felvonásban vannak. (Bocs, belsős poén.)

Azokban az időszakokban, amikor a darabot játsszák szigorúan tilos napozni, szolizni, de ezek nélkül is minden táncosnőt, a legfehérebbet is kötelező még fehérebbre sminkelni. 

Mert hát ilyen ez a popszakma, még - és ez talán még fontosabb - ilyenek ezek a fránya hattyúk. 

Fehérek. 

Ezt nem érti meg bizonyos Chloé Lopes Gomes kisasszony, aki a Berlini Állami Balett balerinája és aki amúgy érdekes módon szintén francia - mármint egyes fasiszták szerint "francia"- és azért jelentette fel a színházát, mert a Hattyúk tava előadás előtt felszólították, hogy sminkelje fehérre magát. Hangsúlyozom, ez a felszólítás minden balerina esetében elhangzik. Csak van akit ez ugye nem zavar. 

A feljelentés hatására természetesen a Berlini Állami Balett is szinte azonnal letette a fegyvert, az MTI szerint közleményt adott ki, amelyben arról írnak: fel fogják tárni a túlhaladott és diszkriminatív előadásmódokat és "újraértékelik a hagyományokat".

Magyarul a berliniek búcsút inthetnek a Hattyúk tavának és gondolom még jó pár darabnak, de ahogyan azt írtam, a Párizsi Operaház is leveszi, helyesebben betiltja a híres, klasszikus balett előadásokat. Ami részint nagyon szomorú hír, részint viszont kitörő örömmel fogjuk fogadni a Diótörőre és a Hattyúk tavára szomjazó francia és német kultúrmenekültek tömegeit. 

 

Apáti Bence

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!