2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Apáti Bence blogja és videóblogja

Heteronormatív mesék

  • Heteronormatív mesék

A Momentum hivatalos blogján jelent meg egy írás, bizonyos Viktor Janka tollából, amelyben arról a forradalmi ötletéről értesíti a szerző a párt ideológiai törekvései iránt élénk érdeklődést mutató olvasóikat, hogy elérkezettnek látja az időt arra, hogy végre az igazán fontos dolgokról is szó essék.

Például az óvodások LMBTQ közösség iránti érzékenyitéséről. 

Janka - aki amúgy valószínűleg eredetileg Viktor -, írásában egy komoly gyerekkori traumájáról vall. 

Viktort állítása szerint gyerekként nagyon zavarta (illetve meg, esetleg össze, már nem igazán emlékszem, hogyan is fogalmazott pontosan), hogy az óvodában csak heteronormativ mesékre volt lehetősége elszunyókálni.  

Az erőszakos és indokolatlanul gyakori érzékenyetieseket valamilyen érthetetlen okból eleddig sikerrel elkerülő fasiszta, homofób olvasóinknak bizonyára fogalmuk sincs róla, hogy mi az a heteronormativ. 

Nos, a szó azt a szörnyűséget jelenti, amikor bizonyos heteroszexuális alkotók olyan, szinte már elmondhatatlan borzalmakra vetemednek, hogy heteroszexuális szereplők történeteit bemutató meséket, könyveket, filmeket, sorozatokat vagy egy színdarabokat készítenek kimondottan heteroszexuálisok számára. 

A Momentum melegügyi  főideológusa váltig megvan róla győződve, hogy az ilyen heteronormativ alkotások vannak többségben. 

Szerintem viszont, ha ráér feltétlenül látogasson el néhány fővárosi színházba, - javaslom Alföldi úr korszakos alkotásainak visszanézéseit is -, vagy tekintse meg az elmúlt pár év termését a Netflixen illetve az HBO-n. 

Meg fog döbbeni. 

Vagy nem.

Még az is lehet, hogy fel fog háborodni, hiszen a karantén idején magam is rákaptam a streaming szolgáltatásokat kínáló csatornákra, és szomorúan konstatáltam, hogy 30 sorozat között még mindig akad néhány olyan alkotás, amiben nincs meleg, biszexuális, vagy transznemű szereplő, és amelyekben nincs ilyen típusú érzékenyítés; melegpropaganda. 

Ez valóban elkeserítő, így nyugodtan kijelenthetjük, bőven van még mit tenni. 

A szélső libsi kultúrharc sajnálatos módon még nem aratott fölényes győzelmet. 

De kicsit komolyabbra fordítva, mert az ilyet azért illik komolyan venni. 

(Ráadásul a dolog egészen biztosan nem vicc, mert annak azért durva lenne.)

Ugyanis Viktor Janka, Magyarország második legnépszerűbb ellenzéki pártjának hivatalos oldalán amellett kardoskodik, hogy ideje lenne bevezetni, hogy az óvodákba  olyan meséket mondjanak a gyerekeknek, amelyek szereplői az évről évre egyre több betűt rejtő LMBTQ közösség tagjai közül kerülnek ki. 

Hiszen a világ megérett arra - lám egyre több szabad város és kerület cseréli le a székely lobogókat szivárványos zászlókra -, hogy befogadja azokat a történeteket is, amelyekben a hős királyfi egy másik királyfit ment ki a sárkány karmaiból, hogy aztán a boldog pár egy pompás és megható lagzi után egybekeljen, egymásba omoljanak, majd örökbe fogadjanak két gyögyörű kisfiút, végül boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. 

Ahogyan arra is égetően nagy szükség lenne, hogy minden kiscsoportos megismerje végre Csipkejózsika megható történetét, akit százéves álmából érzéki csókokkal ébreszt fel délceg és sármos lovagja. 

Ezeket a progresszív meséket mindenképp meg kellene hallgatnia minden négy év körüli középső csoportosoknak, mert ha ezek a potenciális kis fasiszták nem kapják meg már ilyen fiatalon az első dózis érzékenyitő adagjukat, akkor fennáll a veszélye annak, hogy felnőtt korukban ellenezni fogják a melegházasságot, de minden bizonnyal azt sem fogják jó szemmel nézni, ha két - vagy három, vagy négy, végül is merjünk nagyot álmodni - transznemű örökbefogad és “felnevel” néhány gyereket. 

És ezért olyan fontos, hogy a Vasorrú bába eszén ravaszul túljáró Jancsi és Móricka tanulságos története is eljusson végre Budapest szabad és üde levegőjét belélegző, a haladó gondolkodásra nyitott ovisaihoz mert - aki nem emlékezne -, a momentumos Jankát egykor nagyon (össze/meg)zavarta, hogy a középkorban ragadt ókonzervatív óvónői csak heteroszexuális szereplők történeteivel tömték azt az okos fejét.  

Azt ígértem, nem fogom elviccelni a dolgot:

“Csak” két probléma van Janka ötletével. 

Az egyik, hogy ha megnézzük a külföldi példákat, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a mesékben, sorozatokban és filmekben Amerikában és a “fejlettnyugaton” tulajdonképpen már elvárás, hogy a készítők, valahogy beleerőszakoljanak egy-egy homo-, vagy biszexuális szereplőt az alkotásokba. Az ilyen törekvések azt vonják maguk után, hogy a haladó újságíróknak és az LMBTQ lobbinak való megfelelés okán minden újabb és újabb mese premierje után ujjongó címlapokon számol be a függetlenobjektiv sajtó, hogy végre van leszbikus, meleg vagy transznemű karakter a mozikba kerülő gyerekeknek készülő alkotásokban. 

És ebből következik a másik probléma. 

Ha Viktort négyévesen zavarta, hogy heteroszexuálisok történeteit kellett hallgatnia vagy néznie, akkor mi a búbánatos francért gondolja, hogy ez fordítva nem így működik? 

Ha neki komoly lelki megrázkódtatást okozott a királylányt megmentő királyfi meséje, akkor miért gondolja, hogy a többségben lévő heteró négy, vagy ötéves ovisokat nem fogja össze és megzavarni, ha két szerelmes királyfi romantikus történetét kell végighallgatniuk? 

Vagy az meg őt nem zavarná? 

Esetleg úgy oldaná fel ezt a problémát, hogy majd a Momentum kijelöl minden óvodában egy LMBTQ személyiség-jegyeket figyelő szakembert, aki kiértékeli, majd eldönti, hogy melyik gyerekekből válhat majd Viktor legnagyobb örömére bi- vagy transzszexuális felnőtt, és az ilyen ovisoknak egy másik helyiségben fog egy másik szakember LMBTQ történeteket mesélni? 

Netán már a felvételin megvizsgálnák, hogy melyik kisgyerek alkalmas királyfik szerelmi történeteinek befogadására, majd eleve külön csoportokba osztanák be a heteró és az LMBTQ csöppségeket?  

Hisz mondom; ha a Momentum aktivistáját gyerekkorában zavarták a heteró történetek, akkor talán azt is elfogadhatná, hogy a kis fasisztákat meg az LMBTQ propaganda zavarja. 

Persze a meleglobbi harcosait nem ilyen fából faragták. 

Viktor szerint az ovisokat edukálni, nevelni, érzékenyíteni kell. 

A heteró ovisoknak bele kell verni a fejükbe, hogy az egymással csókolózó királyfiak történetei szépek. Sőt, szebbek, mint a hagyományos mesék. 

Ha zavarja őket, ha nem. 

Majd lekötözik őket, ha nem akarják meghallgatni a szivárványos meséket. 

Vagy behívatják a szüleiket. 

Esetleg kirúgják őket. 

Elveszik őket az anyjuktól és az apjuktól és progresszív átnevelő táborokba viszik azokat a kiscsoportosokat, akik mégis inkább hagyományos mesékre vágynak, és toporzékolással meg sírással fejezik ki a nemtetszésüket. 

Valahogy így képzeli el a Momentum az igazán hatékony óvodai melegpropagandát. 

Mi viszont inkább annak örülnénk, ha Fekete Győrék örökre ellenzékben maradnának. 

Apáti Bence

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!