2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Apáti Bence blogja és videóblogja

Apáti Bence: Azt mondta, hogy fekete…

Elképesztő dolog történt egy labdarúgó-mérkőzésen. Feketének neveztek egy feketét.

  • Apáti Bence: Azt mondta, hogy fekete…

A csúfság egy francia és egy török csapat összecsapásán esett meg, közvetlenül azután, hogy az egyik színesbőrű játékos elkövetett egy szabálytalanságot. Hogy melyik meccsről is van szó, igazán nem fontos, részint mert a legkevésbé sincs hírértéke, részint mert egyáltalán nem nézek külföldi focit, ugyanis nem igazán hoz lázba, hogy egy arab olajsejk vagy egy milliárdos orosz oligarcha tud drágább feketéket összevásárolni magának. 

Az egyik játékvezető, akiről valamilyen kifürkészhetetlen okból mindegyik tudósítás kiemelte, hogy román származású, megkérdezte a társát, aki szintén kedves szomszédunk szülöttje, hogy melyik játékos is követte el azt a bizonyos rosszaságot. Aki román nyelven azt válaszolta, hogy az “a fekete”. Ami románul így hangzik: negru. 

A társalgást meghallotta egy negru, akarom mondani egy fekete, aki rettenetesen megsértődött a szó hallatán, fellázította a többi játékost, majd rövid időn belül mindkét csapat levonult a pályáról. 

A többi már történetelem; a meccs félbeszakadt, majd romántalanítva újrajátszották, az újrajátszást pedig rituális térdeléssel kezdték a megsértett játékosok, a rasszizmus ellen tiltakozván és utalva arra a mondására, hogy a negru életek számítanak. Innen Közép-Európából a történet inkább tűnik valami jól sikerült Monty Python jelenetnek - szó se róla jobb pillanatainkban még el is nevetgélünk rajta -, de tőlünk párszáz kilométerre ez már maga a véres rögvalóság, életek, karrierek mehetnek tönkre, ha valaki feketének hív egy feketét. Mármint akkor, ha a fekete valamilyen bűnt, esetleg szabálytalanságot követett el. Mert ha épp készül megrendezni a Marvel Kapitányt, ha Amerika elnöke, vagy alelnöke lesz, esetleg Forma 1-es világbajnokká válik, akkor ugye azonnal kötelező megjelölni az illető bőrszínét, tehát azt, hogy fekete. (És vadul ünnepelni.) És akkor is, ha egy bűncselekmény elszenvedője. 

Ha az elkövetője: ugye mindenki tudja? Persze, hogy újra színvakká kell változnunk. 

Na most, a helyzet az, hogy szegény román játékvezető két hibát is elkövetett. Az egyik, hogy nem ismerte a fentebb részletezett bonyolult, a fasiszták számára szinte teljesen érthetetlen liberális szabályokat, - feledékenyeknek újra: gólt lő, bajnok lesz: fekete, szabálytalan: nem fekete, másrészt, - és erről igazából egyáltalán nem tehet - anyanyelvén a negru hasonlít a nigger szóra. 

És most jutottunk el a lényeghez. A megoldókulcshoz. A negru szó használata miatt tört ki az eget verő botrány. Az egyik túlérzékeny fekete ugyanis niggerezésként értékelte a két román játékvezető között lezajlott rövid beszélgetést. 

Túl a liberális hülyeségeken, ugyanis a napnál is világosabb, hogy ha afro-amerikait mond, vagy egy olyan szót használ, ami nem hasonlít a hírhedt “n” betűs szóra, valószínűleg az égvilágon semmi sem történt volna. De mit ad Isten, románul a fekete bizony negru, mely szónak, amúgy az égvilágon semmi köze a négerekhez, így pórul járt. A libsik persze a virtuális lincselés után nyilván nem kértek elnézést, hanem vadul elkezdték védeni a félreértésből fakadó, világra szóló műhisztit. A legérdekesebb pályaművet a témában a 444 mutatta be, ahol a jeles szerző azzal érvelt, hogy azért nem szabad feketének nevezni egy feketét, mert az olyan, mintha Magyarországon azt mondanánk, hogy “az a zsidó”, vagy “az a cigány”. 

Amivel amúgy teljesen összezavart mindenkit, mert akár azt is írhatta volna, hogy “az a román”. Pardon; azt írta is. Ő is és a teljes világsajtó. Mármint, amikor a negruzó játékvezető bűnét taglalták. 

Én nem tudom, mire gondolt a költő, mert “az a zsidó fesztivál”, vagy az a “cigány étel”, vagy “zene” esetleg “az a zsidó író” kifejezések bennem nem keltenek semmilyen rossz érzést, de most így jobban belegondolva hirtelen Pisont István is eszembe jutott, akit nagyon szerettek Kispesten, mindig kiemelve, hogy cigány származású. 

Nego Loicról pedig már tényleg ne is beszéljünk. 

A dolog tehát igen egyszerű. 

Teljesen világos, hogy esetünkben az történt, hogy a negru fiú, valami randa dolgot tett, becsúszott, lökdösődött, vagy reklamált, ezért szigorúan tilos lett volna, akár nyilvánosan, akár angolul, akár egy közép-európai ország nyelvén, titkon, egymás között, suttogva vagy félhangosan a bőre színét emlegetni/megjegyezni. 

Ha így folytatjuk, pár év és már gondolni sem lehet majd ilyen esetekben a negru fiú színére. 

Apáti Bence

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!