2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Kék hírek

Vádemelési javaslat a bűnszervezet vezetője ellen

Az Egyesült Királyságban élő irányító személy és a magyarországi csoport tagjai az „unokázós-csalás” módszerével 2020. április 3-16. között összesen hat nyugdíjast tévesztettek meg. A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást.

Fotó: illusztráció (shutterstock)

Csalás bűntett, továbbá csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán indítottak büntetőeljárást, mely során a bűnszervezet tagjait sikerült azonosítani, a szervezetet felszámolták.

A nyomozók a bevezetett nyomozati cselekmények és a széleskörű adatgyűjtés eredményeként azonosították az irányító szerepét betöltő 42 éves sajókazai férfit, akit 2020. november 10-én az európai és nemzetközi elfogatóparancsok alapján, az illetékes hatóságok Angliában elfogtak.

A beszerzett adatok alapján, a csoport úgy valósította meg a bűncselekményeket, hogy az Egyesült Királyságban élő férfi angliai mobiltelefonszámról hívta fel Magyarország különböző településein a kiszemelt sértetteket és magát közeli hozzátartozójának, a gyermekének vagy unokájának adta ki. Közölte, hogy balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége, hogy a helyzetet rendezze. A pénzt mindig a beszervezett futárok vették át.

Az irányító személy és a futárok a fenti módszerrel 2020. április 3-16. között A pénzt később előre egyeztetett módon –a jutalékok levonása után– megküldték az irányítónak.

A Szekszárdi Rendőrkapitányság három rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntette, egy rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kisebb kárt okozó csalás bűntette, és két rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntett kísérlet gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az elkövetővel szemben. A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ha hasonló indokokkal telefonon felhívják, azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Ne fizessenek idegennek!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bennmaradt az élvonalban a Hertha BSC

A Hertha BSC bennmaradt a német labdarúgó-élvonalban, mivel idegenben 2-0-ra legyőzte a Hamburg csapatát az osztályozó hétfő esti visszavágóján.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!