2022. 10. 06. Csütörtök Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kék hírek

Túlbuzgó férfi miatt omolhat a föld a sínekre a Déli-pályaudvar és Kelenföld között

Ebből katasztrófa, tragédia is lehet! Egy, a környéken lakó építész kiírtotta a bozótost a Déli-pályaudvar és Kelenföld közötti, az Alsóhegy utcánál található vasúti alagút kijáratánál, márpedig a növények gyökérzete tartotta egyben a talajt. Hiába ültetett a helyére gyümölcspalántákat, a meglazult föld beomolhat.

  • Túlbuzgó férfi miatt omolhat a föld a sínekre a Déli-pályaudvar és Kelenföld között

Szörnyű belegondolni, ha éppen akkor történik meg a baj, amikor utasokkal teli vonat száguld arrafelé. Ráadásul azért érthetetlen a férfi cselekedete, mert a terület gazdája a MÁV és a vállalat nem kérte fel tereprendezésre.

Hét évvel ezelőtt egyszer már megcsúszott ott a föld, akkor hónapokig nem járt a vonat, miután kövek hullottak a sínpályára. Több vonalon késtek a szerelvények és sok járat csak Kelenföldig közlekedett. A munkások 2015 januárjában azon fáradoztak, hogy megszüntessék az omlásveszélyt, ám a Mávinform tájékoztatása szerint megcsúszott a támfal is.

A vasúti alagút kijárata mellett emelkedik a mintegy 10 méteres magas töltés. Sűrű bozótos volt itt még néhány hónappal ezelőtt, azután munkagépek és munkások kezdtek dolgozni rajta. A helyiek azt hitték, az önkormányzat vagy a MÁV szépíti a környéket, de kiderült, hogy nem.

A MÁV egyébként már felszólította a birtoksértőt az eredeti állapot helyreállítására, de ez még nem történt meg. Márpedig, ahogy múlik az idő, úgy nő az eseélye akár egy balesetnek.

"A vasúttársaság birtokvédelmi eljárást indított a birtoksértővel szemben az illetékes kerületi jegyzőnél. A MÁV kérte a jegyzőt, kötelezze a birtoksértőt, hogy a jelenlegi birtoksértő állapotot szüntesse meg. Állítsa helyre a vasúti rézsű eredeti állapotát, az általa ültetett növényzetet távolítsa el a területről, a korábbi növényzetet telepítse újra, továbbá a vízelvezető-rendszert is építse vissza" - olvasható a sajtóiroda által lapunknak küldött emailben.

 

A Blikk megtalálta azt az ismert építészt, aki átrendezte a terepet. A férfi részt vett többek között a Nyugati-pályaudvar felújításában is. Szerettük volna megtudni tőle, miért tarolta le a domboldalt a vasút engedélye nélkül, és miért pont gyümölcspalántákat ültetett. Válasz helyett lecsapta a telefont, majd írásban perrel fenyegetőzött.

- Ha úgy bolygatta meg a töltést, hogy arra nem volt engedélye, az a vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény. A növényzet gyökerei fogják a talajt, elvezetik az csapadékot, ezek nélkül egy nagyobb esőnél megcsúszhat a rézsű, a szakszerűtlen beavatkozás katasztrófahelyzetet okozhat - vélekedett Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke.

A szakember szerint, legalább ennyire furcsa, hogy a MÁV-nál senki semmit nem csinált, hanem csak nekiállnak levelezgetni a birtoksértővel, ahelyett, hogy a rendőrséget hívták volna.

A MÁV időközben megerősítette Dorner véleményét, hiszen egy újabb emailben azt írta, "az eróziós hatások védelme érdekében szükséges a bozótos kialakítás".

- Azonnal ki kellett volna menniük a szakembereknek helyreállítani a területet és később kiszámlázni a költségeket. Ha megborul a domboldal, amikor mondjuk ezer gyereket visz Zánkára a vonat, ki vállalja majd a felelősséget?! - tette hozzá Dorner.

Blikk.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!