2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Kék hírek

Tömeges kérészpusztulással indult a dunavirágzás

Az idei évben kicst hamarabb megjelentek a kérészek a Duna budapesti szakaszán. A vízügy szerint ez annak a jele, hogy a Duna alacsony vízállása ellenére a víz minősége kiváló még a fővárosban is. Sajnos az emberi fényszennyezés miatt pusztulnak is a rovarok.

  • Tömeges kérészpusztulással indult a dunavirágzás

Idén is megindultak a dunai kérészek – írja a 24.hu a Duna Ipoly Nemzeti Park Facebook-bejegyzése alapján. 

 

Az idei nyáron kicsit hamarabb, augusztus első napjaiban perdültek táncra a dunai kérészek. A tiszavirágzáshoz hasonlóan egyre többen kíváncsiak a dunavirág kérészek násztáncára is, amely 2012 óta a vízminőség javulása és a táplálékkínálat bővülése miatt újra megfigyelhető a Duna teljes magyarországi szakaszán.

A kérészek rendjébe tartozó tiszavirágot júniusban és júliusban lehetett néhány napon keresztül nagy mennyiségben megfigyelni a Tisza magyarországi szakaszán, az ugyanebbe a rendszercsoportba tartozó dunai kérészeket néhány éve még kihaltnak hitték a Duna mentén.

A tiszavirágokkal rokon, de méretre jóval kisebb faj, a dunavirág a Duna egy adott szakaszán mintegy két héten keresztül rajzik, a jelenség nagyjából szeptember elejéig a kora esti óráktól, alkonyattól kezdve figyelhető meg.

Az elkövetkező napokban a dunavirágok pompás násztáncában a Duna kavicsos partszakaszain, Felsőgöd, Verőce, és Tahitótfalu térségében bárki gyönyörködhet.

 

A dunavirágzással kapcsolatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) is kitett egy figyelemfelhívó posztot egy fotóval. 

A mellékelt fényképhez – amelyen kollégáik segítenek a bajba jutott dunavirágokon – azt írják, hogy a dunavirág (tiszavirághoz hasonló kérészfajta) nőstényeknek a vízfelszínre kellene lerakniuk a petéiket, ehelyett a híd fénycsapdájába esett kérészek végkimerülésükben az útra hullanak, és az aszfalton rakják le a petét tartalmazó petecsomóikat. 

A kérészek igencsak rövid (el)repülő életének egyetlen, de nagyon fontos célja, hogy biztosítsák a jövő generációt. A dunavirágok idei rajzása ugyanakkor azt is jelzi, hogy a Duna alacsony vízállása ellenére a víz minősége kiváló még a budapesti szakaszon is.

A témában Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes is jelentkezett a közösségi médiában. Ő Duna Arénánál egy kivilágított lépcsőn talált több tucat elpusztult kérészt, amelyeknek a petéi szintén kárba vesztek. 

„Tegnap este látogattam ki ehhez a lépcsőhöz – megjegyzem, a fények a semminek világítottak, a lépcsőn este 8 és negyed 11 között egyetlen ember sem közlekedett. Alattuk pedig dunavirág-tetemek tömegeit láthatjátok az elmúlt napokból, szintén egy-egy »égve felejtett« lámpa miatt.

Csak le kellene kapcsolnunk a lámpákat, ennyi lenne” – írta augusztus 9-i bejegyzésében.

Szendőfi Balázs megjegyezte, hogy a képeken látható sárga, hosszúkás kis kapszulákban körülbelül hétezer pete van. Ezeknek a vízre kellene hullaniuk, de a vízfelszín polarizált fényét követő dunavirágokat az emberi fényszennyezés eltéríti a szárazföld fölé.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csaknem megölte csecsemőjét egy nő Vasban

Csaknem megölte csecsemőjét egy nő Vasban

Életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt folytat eljárást a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy nő ellen, aki a gyanú szerint bántalmazta csecsemőjét - közölte az MTI-vel kedden a főkapitányság sajtóreferense.
Szörnyű tragédia: orosz rulett lehetett egy nagyatádi fiú végzete

Szörnyű tragédia: orosz rulett lehetett egy nagyatádi fiú végzete

Egy barcsi szakközépiskola tanulója volt az a fiú, aki a közelmúltban vesztette életét. A sonline.hu beszámolója szerint a városban az a szóbeszéd és az internetes kommentek is arról szólnak, hogy a nagyatádi illetőségű tanuló orosz rulett közben, fejbe lőtte magát otthon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!