2022. 05. 17. Kedd Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 14:00

Kék hírek

Orvosi oxigén fokozhatta a fővárosi kórháztüzet – Miután magához tért a beteg, azonnal cigarettára gyújtott

Budapest — Az életmentést szolgáló orvosi oxigén ölhetett a budapesti Szent Imre kórházban a hét végén – értesült a Blikk. Az életet jelentő gáz táplálta a lángokat, amely végül valaki halálát okozta a budai kórházban vasárnap.

Az egyik kórházi dolgozótól tudjuk, hogy a tüzet okozó negyvenes nőt részegen vitték be a csempével burkolt detoxikáló helyiségbe vasárnap hajnalban. Információink szerint mivel állapota miatt teljesen magatehetetlen ember nem számít beszámíthatatlannak, ezért nem vették el tőle a személyes tárgyait. Így amikor a nő a reggeli órákban magához tért, kijózanodott, nyomban rágyújtott egy cigarettára.

Csakhogy a zárt helyiség levegőjébe juthatott abból a tiszta oxigénből is, amit az intenzív osztályon használnak a betegek lélegeztetésére, ezért keletkezhetett hirtelen akkora tűz, amitől a fiatal nő meghalt.

Értesülésünkkel kapcsolatban megkerestük az intézményt, de lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

– Az úgynevezett orvosi vagy tiszta oxigén lobbanást ugyan nem okoz, de rendkívül nagy mértékben gyorsítja az égés folyamatát. Egy oxigénben dúsabb levegőnél sokkal hamarabb válik égéssé mondjuk egy parázs. A kórháztüzeknél legtöbbször akkor szokott történni hasonló, amikor egy beteg például elalszik, és a nem megfelelően elnyomott cigarettacsikk hirtelen tüzet okoz – magyarázta a Blikknek Korbuly Tamás tűzvédelmi tanácsadó.

Sikerült beszélnünk a kórház egyik alkalmazottjával, aki a tűz keletkezésekor is az épületben tartózkodott.

– Hallottam, hogy valami sípol fél nyolc körül, de azt hittem, csak egy mentőautó tolat. De aztán dörömbölni kezdett az egyik nővér az ajtón, hogy tűz van. A földszinti lépcsőház felől és két másik oldalról is dőlt be a füst, ezért csak fölfelé, körbe tudtam menekülni – mesélte a Blikknek az alkalmazott.

Megkerestük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, de Kisdi Máté szóvivő leszögezte: a tűz keletkezésének okát még vizsgálják, találgatni pedig nem akar.

A lángokat sikerült eloltani, azonban a helyiség kiégett, a füst miatt pedig az egész épületet át kellett szellőztetni. Erre az időre az érintett épületben ápolt betegeket a kórház másik szárnyában helyezték el, a sürgősségi osztályon lévő négy beteget pedig más egészségügyi intézményekbe vitték át a mentők. Átmenetileg nem is fogadott betegeket a Szent Imre kórház sürgősségi osztálya.

A tűz mintegy 50 négyzetméteren égett a földszinti helyiségben. A lángok és a hőterhelés azonban a dupláján, 100 négyzetméteren rongálta meg az épületet. A helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.

Blikk

Fotó: A füst megtöltötte a folyosókat, kórtermeket, ezért átmenetileg ki kellett üríteni az épületszárnyat /Fotó: FKI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!