2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kék hírek

Olaszliszkai tragédia: tizenöt éve gyilkolták meg Szögi Lajost

Máig indulatokat gerjeszt a 2006. október 15-én történt brutális gyilkosság, amelynek során csoportosan támadtak és vertek halálra Olaszliszkán egy tiszavasvári tanárt, akiről azt hitték, hogy elsodort autójával egy kislányt. A bíróság az eset kapcsán három elkövetőt ítélt életfogytiglani fegyházbüntetésre. A további tettesek közül ugyanakkor négyen már szabadultak a börtönből. A család közben a nekik megítélt kártérítésnek csak egy töredékét kapta meg.

  • Olaszliszkai tragédia: tizenöt éve gyilkolták meg Szögi Lajost

2006 őszén nem csak az őszödi beszéd kiszivárgása, hanem egy brutális gyilkosság is megrázta az országot. Október 15-én délután négy óra körül a tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár, Szögi Lajos két kiskorú lányával tartott autójával Vámosújfaluba, amikor Olaszliszkán áthaladva egy tizenegy éves helyi roma kislány átszaladt előttük az úton, majd az vízelvezető árokba esett.

A tanár azonnal megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a kislánynak, ám rokonai – akik közül percek alatt egyre többen kerültek elő a környező házakból – rátámadtak Szögi Lajosra, akit az autóban ülő lányai szeme láttára kirángatták a kocsiból és gyakorlatilag meglincseltek.

A védekezni már képtelen tanárt 40-50 ütés és rúgás érte, elsősorban a fején és a nyakán.

Esélye sem volt a túlélésre. Az elkövetők közben a tanár autóban maradt lányait is megfenyegették.

Bár akkor még az első hírek arról szóltak, hogy a tanár elütötte vagy legalább is elsodorta a kislányt, a szakértői vizsgálatok egyértelműsítették, hogy az autó hozzá sem ért az akkor tizenegy éves Horváth Kittihez.

A rendőrség az eset után először három, majd később további elkövetőket vett őrizetbe. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fõügyészség 2007 novemberében végül nyolc személy ellen emelt vádat, köztük egy nő (a kislány anyja) és két kiskorú ellen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt.

Tárgyalás és tagadás

A büntetőper 2008 január végén kezdődött a Borsod megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlott, az elsodort kislány bátyja volt az egyetlen aki a bíróság előtt elismerte bűnösségét. Tagadta azonban, hogy megfenyegette volna a tanár gyermekeit. A többi vádlott legfeljebb részben vagy egyáltalán nem ismerte el bűnösségét, leginkább csak mentegetőztek az eljárás alatt.

Ahogy a per során kiderült, az elkövetők még a gyilkosság után is igyekeztek bagatellizálni a történteket, az egyik tárgyaláson például felolvasták annak a rendőrségi hangfelvételnek a szövegét, amelyen a kislány apja értesíti a történtekről a hatóságot. A szöveg alapján azt mondta: „egy kicsit el lett nadrágolva" az autóvezető, „egy kicsit kapott", eszméletlenül fekszik, mentő kell hozzá. 

A bíróság első fokon a másodrendű vádlottat, a kislány apját életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Öten kaptak 15 év fegyházbüntetést, köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú vádlottra – így a kislány másik bátyja is – 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

A Debreceni Ítélőtábla 2009 novemberében, részben helyt adva a fellebbviteli főügyészség indítványának, több vádlott esetében jelentősen súlyosbította a büntetéseket.

A bíróság az apa esetében helyben hagyta az életfogytiglani szabadságvesztést, de az első fokon 15 év fegyházbüntetésre ítélt hatod és hetedrendű vádlottak esetében is erre súlyosbította a büntetést. Emellett a kislány időseb bátyjának büntetését 15 évről 17 évre emelte.

Útonálló és garázda jelleg

A bíróság egyebek mellett súlyosbító körülményként értékelte a bűncselekmény elkövetésének „útonálló és garázda jellegét", azt, hogy az elkövetők egy emberre támadtak rá ilyen brutális módon és hosszasan bántalmazták. Azzal ugyanakkor egyikük sem foglalkozott, hogy a kislánnyal mi is történt valójában. Éppen Szögi Lajos volt az egyetlen, aki autójából kiszállva meg akarta nézni, hogy jól van-e Horváth Kitti.

Az elítéltek akkor kerültek újra a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy az úgynevezett börtönbizniszt kihasználva előbb a 17 év fegyházra ítélt ifj. H Dezső, majd a másodfokon életfogytiglanra ítélt F. György is több milliós kártérítést kapott rossz fogvatartási körülményeikre hivatkozva.

A pénzt azonban a végrehajtó lefoglalta, és végül részben az áldozat családjához jutott, ám ez is csak töredéke annak a 46 millió forintnak, amelyet a bíróság kártérítésként megítélt nekik.

Az első rendű vádlott ifj. H. Dezső 2019 júliusában, teljes büntetésének letöltése előtt szabadult a börtönből, jó magaviselet miatt. Azóta szabadult a 10 évre ítélt, akkor még kiskorú negyed és nyolcadrendű vádlott is. Bár a 15 évre ítélt harmadrendű vádlott Sz. András  feltételes szabadlábra kerülhetett volna 2018-ban, a bíróság végül ezzel ellentétesen döntött.

Sz. András ügyében most megkerestük a Szegedi Törvényszéket, amelynek közlése szerint az elítéltet azóta mégis feltételes szabadlábra helyezték. Mint írták, az elítéltnek a büntetéséből hátralevő időt nem kell kitöltenie, ugyanakkor a feltételes szabadság – az egyébként hátralévő 8 hónapnál – hosszabb időszakot, 1 évet jelent, melynek tartamára a bíróság az elítélt magatartásának, beilleszkedésének figyelemmel kísérése érdekében pártfogó felügyeletét rendelte el. 

A törvényszék az elítélt befogadó környezetét vizsgáló és leíró részletes környezettanulmányra, valamint a büntetés-végrehajtási intézeti adatokra, véleményre alapozta döntését – válaszolta a Mandinernek a Szegedi Törvényszék.

Indulatok és viták

Az olaszliszkai gyilkosság hatalmas indulatokat kavart, a később megalakult Magyar Gárda és az akkoriban még egészen más ideológiát követő Jobbik is több felvonulást tartott a településen a tragédia évfordulóin. Az eset kapcsán felerősödtek a „cigánybűnözés” fogalma és létezése körüli viták, amit tovább táplált a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma 2009-es meggyilkolása.

Olaszliszkán, a tragédia helyszínén ma emlékmű áll, Szögi Lajos barátai és tisztelői pedig minden évben október 15-én emléktúrával tisztelegnek a meggyilkolt tanár előtt. A történtekről az azóta elhunyt Borbély Szilárd írt drámát, „Az Olaszliszkai” címmel, amelyet 2015-ben mutattak be a Katona József Színházban, a Szögi-család tiltakozása ellenére.

Baranya Róbert

Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar férfi, aki ellen - négy kábítószer-kereskedő társával együtt - még 2022-ben adott ki körözést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI); a 33 éves férfi szerepelt Európa legkeresettebb bűnözőinek listáján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tűz volt a SOTE Pulmonológiai Klinikájának udvarán + videó

Tűz volt a SOTE Pulmonológiai Klinikájának udvarán + videó

A fővárosi hivatásos tűzoltók megfékezték a tüzet, jelenleg az utómunkálatokat végzik a VIII. kerületben, ahol egy egészségügyi intézmény udvarán égett mintegy negyven négyzetméteren egy kívül fém-, belül faborítású, két épületrész közötti átjáró a VIII. kerületi Balassa utcában.
Elfogták a gyilkossággal vádolt, szökésben lévő férfit

Elfogták a gyilkossággal vádolt, szökésben lévő férfit

A rendőrség elfogta, a Budakörnyéki Járásbíróság pedig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki március 4-én elszökött a házi őrizetből. A férfit nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével vádolják - közölte a Budapest Környéki Törvényszék vasárnap közleményben az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!