2022. 05. 17. Kedd Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 14:00

Kék hírek

Megszállták a hajléktalanok Józsefvárost, petíciót indítottak a lakók

A Metropolnak panaszkodnak az olvasók: ahogy itt a jó idő, tömegesen költöztek ki Józsefváros tereire a hajléktalanok. Körülnéztek, és megdöbbentek: élhetetlenné váltak a „Nyócker” terei és parkjai.

A szeméthegyek között életvitelszerűen élők tömege mutatja: jogosan háborognak a helyi lakosok Pikó András VIII. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanpolitikája miatt. Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a közterületen élő hajléktalanok száma Budapest belső kerületeiben.

A fővárosban regisztrált 6000 hajléktalan éjszakánként mindössze néhány budapesti kerületben van elosztva a különböző nagyobb méretű hajléktalanszállók között. Ezek többsége a belső és kevésbé tehetős kerületekben található. A fedél nélküliek napközben az eredetileg a helyi lakosok pihenését szolgáló parkokban és közlekedési csomópontokban vernek tanyát, sokan pedig életvitelszerűen laknak a közparkokban, gyakran agresszíven kisajátítva a „területüket”. Bódultan alvó emberek fekszenek nappal a padokon, a bokrokban, a kapualjakban, mások a parkokban zaklatják a lakókat.

II. János Pál Pápa tér

25 hajléktalan költözött be

Az elmúlt egy évben a Metropol már többször írt a téren tapasztalható élhetetlen körülményekről és az elkeseredett lakókról. A helyzet azóta sem változott: a helyiek a lakásukból kilépve azonnal gyomorforgató fekália- és vizeletszaggal szembesülnek. A teret ellepik a bódult állapotban a fűben fekvő, vagy épp az arra járókat vegzáló hajléktalanok: a parkban és a padokon többnyire 20-25 ott élő tartózkodik.

Keleti pályaudvar

Nem lehet leülni a padokra

A pályaudvar előtti téren a bokrok alatt több helyen is emberi ürülék éktelenkedik, a padokon pedig a jól ismert budapesti kép… Ha akarna, sem tudna leülni egy padra bárki is: minden létező helyet elfoglal egy-egy mocskos ruházatú férfi.

 

Teleki László tér

Elfoglalták az üres rollerparkolót

Karácsony Gergely rollerparkolói a szétdobált bérrollerek problémáját ugyan nem oldották meg, de a fedél nélküliek azonnal birtokba vették a területet.

etíciót indítottak az elkeseredett VIII. kerületi emberek

Úgy tűnik, betelt a pohár a józsefvárosiaknál, mivel elegük van a kerületet ellepő, agresszív hajléktalanokból, valamint a kerület és a főváros vezetéséből, akik nem csak, hogy nem tesznek semmit a probléma kezeléséért, de támogatják is a fedél nélküliek tömeges beáramlását Józsefvárosba. A lakók ezért petíciót indítottak, amelyben a hajléktalanellátás teljes átalakítását követelik Budapesten. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy az „nem a hajléktalan emberek ellen szól, hanem a katasztrofális közterületi állapotok, a vállalhatatlan minőségű, embertelen hajléktalanellátás, és a fejüket a homokba dugó, a választóikat semmibe vevő városvezetőkkel szemben akar fellépni”. A józsefvárosiak egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a helyi lakoso igényeit soha többé nem hagyja figyelmen kívül, és „a néhány kerületben összpontosuló, rothadó, lepusztult tömegszállások” helyett arányosabban osszák el a rászorulókat az ország egész területén. A petíció szövegét 107 illetékes személynek küldtek el, köztük Pikó András, VIII. kerületi polgármesternek és Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A petíciót itt lehet aláírni!

Tavaly óta nem tesz semmit a kerületi vezetés a tér biztonságáért

A Metropol tavaly májusban már felhívta a figyelmet a II. János Pál pápa téren uralkodó elképesztő állapotokra. A város szívében lévő park már akkor a részeg, drogos hajléktalanok tanyája volt. Az ott lakók beszámoltak róla, hogy a beköltözők nem csak hangosak és büdösek, de agresszívak is: gyakran káromkodva provokálják a békés embereket, és tönkreteszik a gyönyörű parkot. Egy ott élő elmondta: rendszeresen mindenki szeme láttára piszkítanak a parkos részekre. A helyiek egyetértettek abban, hogy a régi vezetés jobban figyelt a hajléktalanokra, többet ellenőriztek a közteresek.

Újbudán is romlik a helyzet

Bár sokan azt gondolják, hogy csak a pesti oldal problémája a hajléktalanhelyzet, mostanában olvasóink felhívták a figyelmet arra, hogy a XI. kerületben is egyre több megállót és közparkot vettek birtokba az életvitelszerűen ott élők. Fotósunk itt is minimális kereséssel talált rá példát kedd délelőtt.

 

Borsonline

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!