2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kék hírek

Megpróbáltak ellopni egy 27 kilós harcsát az RSD-ből

A Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD) próbáltak meg eltulajdonítani egy 27 kilós harcsát, de a halőrök elfogták az elkövetőket, akik ugyan rendelkeztek engedéllyel, de nem vezették be a fogási naplóba az elejtett halat.

  • Megpróbáltak ellopni egy 27 kilós harcsát az RSD-ből

„Free Willy! Ugye ismerős a cím, Tisztelt Horgásztársak? Csakhogy esetünkben nem egy kiszabadítandó kardszárnyú delfinről szól a híradás, hanem egy ellopni kívánt harcsáról… És a kiszabadítói nem kedves gyermekek, hanem kedves hivatásos halőr kollégáink voltak” – ezzel a felütéssel kezdte augusztus 3-án megjelent beszámolóját a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDSZ).

A megindított rendőrségi ügyre való tekintettel szűkre szabva adták közzé az információkat. „Örömmel adjuk tehát hírül, hogy újabb »nagy hal« akadt az RDHSZ Halőri Szolgálatának horgára, ha szabad egy kissé erőltetett képzavarral élni” – fogalmaztak.

Történt tehát, hogy többnapos előkészítő munka (adatgyűjtés, megfigyelés) után augusztus 2-án éjjel a hivatásos halőri egység hajós elfogásra indult. Az éjszakai műveletekre is alkalmas új „H8”-as szolgálati kishajó fedélzetén csendben suhantak a majosházi szűkület felé, ahol mostanság szépen fogható a harcsa nappal is, de inkább fényváltást követő órákban.

 

A későbbi elkövetők csónakjukban a vízen tartózkodtak, horgásztak. Egy kora esti ellenőrzés során átestek egy általános kontrollon, melynek célja a személyek pontos beazonosítása, no meg éberségük elaltatása volt. „H8” elfoglalta pozícióját, és megkezdődött a feszült várakozás…

A sötétség beállta után röviddel megtörtént a harcsa kifogása. Amint a hal a csónakba került, azzal azonnal a szigetcsépi nádas rejtekében a most még le nem írható helyszín felé tartottak – olvasható már-már krimibe illő sztori kibontakozása.  

A rosszban sántikáló pecások a vízi növényzet sűrűjében csendben lapulva figyelték, hogy milyen mozgások vannak, fenyeget-e veszély a hal partra szállítása közben. Amikor kis idő múlva úgy ítélték meg, hogy biztonságos a helyzet, folytathatták a harcsa ellopását. 

Kibukkantak rejtekükből, és már-már biztonságban érezhették magukat közeledve a part felé, amikor az őrhajó kétfős halőri legénységével keresztben elállta az útjukat.

 

A gyors melléállás és átkötés megakadályozta az elkövetőket, hogy a bizonyítékot, a harcsát visszadobják a vízbe. Így pontban 22 órakor megtörtént az intézkedés, amelynek a hoppon maradt horgászok alá is vetették magukat.

 

Willy, a harcsa 150 centiméter hosszú és 27,27 kilogramm tömegű volt. A hal egyébként – amely sértetlenül megúszta a kalandot és kifogója kezéből nyerhette vissza szabadságát – vidáman hagyhatta el a helyszínt. Ugyanez nem mondható el a horgászról, aki ellen halvédelmi eljárás indult fogási napló vezetési kötelezettségének elmulasztása miatt, és felelnie kell majd továbbá büntetőeljárás keretén belül az 54.540 forint értékre elkövetett lopás kísérletéért is – zárul az RDSZ tájékoztatása. 

 

Az RDHSZ horgászrendjében szabályozza az elvihető halak nagyságát és mennyiségét. A harcsára nincs felső mérethatár, viszont az éves kvóta 60 kilogramm vagy 100 darab. A most elfogott szabálytalan horgászok rendelkeztek engedéllyel, de mégsem írták be a halat, azt megpróbálták dokumentálás nélkül hazavinni. 

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Az MNB leállítja az alapkamatemelési ciklust

Az MNB leállítja az alapkamatemelési ciklust

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa leállítja az alapkamatemelési-ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!