2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 17:00

Kék hírek

Megnőtt a szabálytalan csónakos horgászok száma a Balatonnál

Az idei őszön a korábbi évekhez képest sokkal gyakrabban találkoztak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) halőrei olyan csónakos horgászokkal, akik a megengedettnél jóval nagyobb távolságba merészkedtek ki a nyílt vízre.

  • Megnőtt a szabálytalan csónakos horgászok száma a Balatonnál

A probléma nem kötődik egyes régiókhoz, a Balaton mindhárom medencéjében találkoztak ilyen esetekkel – számolt be a BHNp Zrt. 

A kismértékű, egy-kétszáz méteres tévesztések esetében figyelmeztetésben részesítették a horgászokat, de az ennél nagyobb távolságú hiba esetén – sajnos erre is volt néhány példa – eljárást kellett indítani a szabályszegőkkel szemben.

A következményeket két irányból is érdemes mérlegelni. Egyrészt a Hajózási Szabályzatot tartalmazó 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet Balatonra vonatkozó fejezete leírja, hogy „csónak a parttól számított legfeljebb 1500 méter széles vízterületen közlekedhet.” 

Amennyiben ezt a szabályt megszegi a hajóvezető (függetlenül attól, hogy horgászik-e, vagy hogy milyen típusú területi jegyet váltott), a vízirendészet munkatársai jogosultak eljárást kezdeményezni vele szemben, aminek következtében pénzbírságra számíthat.

 

A BHNp Zrt. elsősorban a horgászatra való jogosultságot ellenőrizte. A Balatoni Horgászrend 8. pontja kimondja, hogy „A partközeli horgászjegy a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig partról vagy lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről jogosít horgászatra.” 

Tehát ha valaki partközeli jeggyel a parttól 1500 méternél távolabb tartózkodik halfogásra alkalmas állapotú eszközökkel, akkor a jogosulatlan horgászat tényállását valósítja meg. Gyakorlatilag ez annyit tesz, mintha engedély nélkül horgászna, mivel olyan vízeterületen van, amelyre nem érvényes a területi jegye – magyarázza közleményében a BHNp Zrt.

„Ilyenkor a horgászt feljelentjük a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnál, az eljárás következtében horgászattól való eltiltásra és pénzbírságra is számíthat, tehát nem érdemes kockáztatni” – hívták fel a figyelmet.

Mindezeken túl van egy sokkal fontosabb szempont, az pedig az emberi élet. A hirtelen érkező szélerősödés esetén biztonságosan kell tudni kiérkezni a kikötőhelyre, a parttól való távolsággal pedig rohamosan nő egy esetleges baleset kockázata.

A horgászok gyakran kérdezik, hogy miként határozzák meg a pontos helyzetüket?

 

Erre ma már többféle eszköz is rendelkezésre áll. A különféle kézi GPS- és szonárkészülékeken túl a legkönnyebb a telefonunk applikációit használni. Csak hogy egyet említsünk, a Google Maps alkalmazás ingyenesen hozzáférhető és a legtöbb telefonon gyárilag rajta van. 

Ha a saját pozíciónk mellé bökünk ujjunkkal, úgynevezett „gombostűt” helyezhetünk el, ezt követően a „távolságmérés” eszközt választva könnyedén megmérhetjük az elhelyezett gombostű parttól való távolságát. 

„Ha pedig valakinek mégsem áll rendelkezésére a fent felsorolt eszközök valamelyike, akkor a szemmértékre hagyatkozva inkább becsülje alul a távolságot, és ne kísértse a sorsot, mert az őszi Balaton nem játék” – zárta tájékoztatóját a BHNp Zrt.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!