2022. 10. 05. Szerda Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 20:05

Kék hírek

Kiadták a riasztást: pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

Még a szakértők sem tudják, mire kell számítani.

  • Kiadták a riasztást: pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

A betegségekkel foglalkozó szakértők attól tartanak, hogy a következő világjárványt nem vírus, hanem gomba fogja előidézni. A tudósok szerint ez ijesztő lehetőség, tekintve, hogy milyen keveset tudunk ezekről az élőlényekről. Ráadásul számos gombáról kiderült, hogy ellenállóvá válik a kezelésekkel szemben, ami fokozza a veszélyt.

"A gombák világának egyik legaggasztóbb jellemzője az, hogy emberi betegségeket okozhatnak"- nyilatkozta a NatGeonak Tom Chiller, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) epidemiológusa.

A gombák rendkívül gyorsan fejlődhetnek, és olyan fertőzéseket okozó organizmusokká alakulhatnak, amelyeket egyre nehezebb gombaellenes szerekkel kezelni. Másik nagy veszélyük, hogy önmaguk ellen fordítják az immunrendszert, ami életveszélyes állapotot, ún. szepszist idézhet elő. Különösen horrorisztikus, hogy egyes gombák golyószerű struktúrákat alakíthatnak ki a szervezetben, ami egész szerveket képes kiszorítani.

A cikk szerint a gombaölő szerekkel szemben ellenálló patogén gombák 25 százalékkal növelhetik a halálozási arányt.

A mezőgazdaságban használt gombaellenes készítmények ugyanis evolúciós nyomás alá helyezik a különböző gombafajokat, így a gyengébbek kiszelektálódnak, míg a szereknek ellenálló gombák túlélnek és tovább fejlődnek. Ez rettenetesen nagy veszélyt jelenthet az emberiségre.

Bár lassabban mutálódnak, mint a baktériumok vagy a vírusok, általánosságban elmondható, hogy a gombák sokféle környezetben képesek alkalmazkodni és szaporodni.

"Elképzelhető, hogy az egyik egyedben egy adott gombaölő szerrel szemben alakul ki rezisztencia, míg egy másik példány egy másik készítménnyel szemben válik ellenállóvá. Ha az említett egyedek ivarosan szaporodnak egymással, e tulajdonságaikat egyesíthetik, ami katasztrofális helyzettel járna"– fejtette ki a NatGeonak Marin Brewer, a Georgia Egyetem növénypatológusa.

Az éghajlatváltozás még fokozhatja is a problémát, mivel a hőmérséklet kedvezőbbé válik a veszélyes gombák számára.

Röviden összefoglalva: a szakértők szerint a gombáknak szinte biztosan szerepelniük kell a potenciális veszélyek listáján, amikor az emberi kórokozók tömeges terjedéséről van szó. Ezért a kutatók további finanszírozást kérnek a kórokozó gombák tanulmányozására.

A tudósok már dolgoznak a gombák elleni vakcinák kifejlesztésén, amelyek közül néhányat már klinikai vizsgálatokban tesztelnek.

 

Borsonline

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egész nap demonstráltak a tanárokért

Egész nap demonstráltak a tanárokért

Országos demonstrációt hirdetett mára, a pedagógusok világnapjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Budapesten élőlánccal, hídfoglalással is tiltakoztak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!