2021. 12. 08. Szerda Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Kék hírek

Készüljünk tudatosan a téli közlekedésre

Vigyázz, ha leszáll a köd! – kérik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési és baleset-megelőzési munkatársai minden évben felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy a téli időjárásban történő közlekedés tudatos felkészülést igényel. Mégis az elmúlt időszakban is több olyan baleset történt a megyében, ahol a járművek lecsúsztak az útról. Az ilyen és ehhez hasonló balesetek okai között szerepel a relatív gyorshajtás – például a nem az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességválasztás, műszaki probléma – a gumiabroncsok nem megfelelő állapota, valamint a gépjárművezető figyelmetlensége vagy hiányos vezetéstechnikai képzettsége.

A csúszós, párás aszfalton a fék- és gázpedált másképp kell használni. A megfelelő – megnövekedett – követési távolság betartása esetén könnyebben és nagyobb eséllyel korrigálhatóak a hibák. A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, a fékút téli útviszonyok esetén jelentősen hosszabb, mint optimális helyzetben. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, melynek következtében a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ez a folyamat gázelvétellel és kormányzással korrigálható, végrehajtása gyakorlást és tapasztalatot igényel.

A csúszós, téli utakon való biztonságos közlekedés alapvető feltétele, hogy a jármű téli gumikkal legyen szerelve. A bűvös váltószám a hetes, +7 fok alatt indokolt a téli gumi használata! Ezeket a gumiabroncsokat úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értékük, és így a fékút is rövidebb, a kormányzás biztonságosabb lesz.

Szintén alapvető feltétel, hogy a világítóberendezések legyenek tiszták és megfelelően beállítottak. A köd, eső és havazás okozta korlátozott látási viszonyok igen kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni a közlekedés során.

Kérjük, hogy ne vezessenek vakon! Tartsanak biztonságos követési távolságot, ellenőrizzék rendszeresen a járművek műszaki állapotát – kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsok állapotára, a világító és jelzőberendezések megfelelő működésére – és közlekedésük során mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladjanak!  Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

…, hogy mindenki hazaérjen!

Police.hu

Kép: Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Autók az árokban

Győr-Moson-Sopron megye területén a rendőrök hat személyi sérüléssel és kilenc anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek az elmúlt 24 órában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!