2022. 09. 25. Vasárnap Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Balaton retró

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kék hírek

Katasztrofális a helyzet a halastavaknál: már a lehalászás sem segít

A csapadékhiány miatt sekély és gyorsan melegszik a víz, könnyen alakul ki oxigénhiány, ami a halak pusztulását okozza. Az ágazat állami segítséget sürget – mondta az InfoRádiónak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője.

  • Katasztrofális a helyzet a halastavaknál: már a lehalászás sem segít

Az aszály nemcsak a szántóföldeken, hanem a halastavaknál is óriási pusztítást okozott – kezdte a helyzet ismertetését a szakember. 

Mint mondta, a halállományra az első csapást az jelentette, hogy a leszűkülő vizes élőhelyeken hirtelen nagyon sok lett a vízimadár, amelyek pusztítják a halakat.

Ezek a madarak többnyire védett állatok és az ő élőhelyeik is összeszűkültek a szárazság miatt. A baj azzal folytatódott – sorolta Lévai Ferenc –, hogy elfogyott a tavakból a halak élelme. A fölmelegedett vízben nem terem meg a plankton vagy az alga.

„Már oxigén se nagyon maradt a vízben, ezért próbálnak a halak »pipálva« életben maradni” – mondta. 

A halászati szóvivő szerint óriási katasztrófa zajlik a magyar halastavakban, ahol a természet tizedeli a halállományt, hatalmas kárt okozva ezzel a halászoknak.

 

„Lehetne kényszerlehalászással menteni a menthetőt, de nincs hova áttelepíteni a halakat, mivel a szárazság egyik tavat sem kíméli. A méreten aluli, vagyis nem piacérett halakkal pedig szinte nem lehet semmit sem kezdeni, mivel nincs az országban egyetlen olyan halgazdaság, amelynél meglenne a két évvel ezelőtti vízmennyiség” – folytatta Lévai Ferenc.

„A gond éppúgy általános, mint a szántóföldi gazdaságok esetében, csakhogy az utóbbiak veszteségeit a kormányzat minden lehetséges módon kompenzálja" – szögezte le Lévai Ferenc. 

 

A halászatok azonban nem jutnak semmiféle kárenyhítéshez – állapította meg a szóvivő. „Ha a kormányzat nem lép és nem ad, csak annyit, amennyit a többi ágazatnak, akkor a magyar halászat nehezen tudja túlélni az aszályt” – tette hozzá. 

Arról is szót ejtett, hogy a probléma hosszú távú, nemcsak az a gond, hogy ma nincs víz a halastavakban, hanem a trend is az, hogy a következő időszakban ugyancsak nehezen juthatnak vízhez a halgazdaságok. 

Lévai Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy elhanyagoltak a csatorna- és a belvízlevezető rendszerek. Szerinte az elmúlt 20-30 évben elmaradtak a fejlesztések. Pedig ma Magyarországon a legtöbb vizet a halastavak tudnák megtartani.

„Rengeteg dolgot el tudunk viselni, a hideget, a meleget, de egyet nem: a víz hiányát” – állapította meg a Mahal szóvivője.

Az interjú hanganyaga ITT érhető el. 

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Nézőcsúccsal robbant be a hazai mozikba az új krimi-vígjáték, a Nyugati nyaralás. A moziról mások mellett Szervét Tibor nyilatkozik. Teniszpartnerét az egykori profi játékos, Noszály Sándor alakítja a filmvásznon. 

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Halálos baleset történt Kiskunhalason

Halálos baleset történt Kiskunhalason

Meghalt egy 56 éves férfi, miután autójával lesodródott az útról Kiskunhalason - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n szombat este.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!