2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Húsz év börtönt kapott a miskolci gyermekmolesztáló

Hír TV

2018. március 13., kedd 22:09, frissítve: kedd 22:52

Első fokon húsz évre ítélték azt a borsodi férfit, aki éveken át molesztálta négy kiskorú gyermekét. Az erőszakról az édesanya is tudott. Az asszony abban segített a férjének, hogy míg az éppen az egyik lányukkal volt, ő a többieket elvitte sétálni. A Miskolci Törvényszék azzal indokolta a súlyos ítéletet, hogy a korábban ugyanilyen bűncselekményért kiszabott hét év nem tartotta vissza a férfit attól, hogy újrakezdje a molesztálást. A határozat ellen a vádlott és védője is fellebbezett.

A borsodi férfit azzal vádolják, hogy 2009 és 2012 között rendszeresen megerőszakolta kiskorú gyermekeit. A Borsod megyei Szegiben élő családnak hét gyermeke van, négyen lányok. Az apa mind a négyüket molesztálta.

A férfit ugyanilyen bűncselekményért korábban már elítélték. Akkor hét évet kapott, 2007-ben szabadult a börtönből. Két év múlva újrakezdte a gyermekek bántalmazását. A Miskolci Törvényszék ezért különös visszaesőként kezelte, és tettéért a maximálisan kiszabható húsz év fegyházbüntetésre ítélte.

– A más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő Kovács István elsőrendű vádlott bűnös. Látható az, hogy a vádlott esetében a korábban alkalmazott hét év szabadságvesztés, amelyet a feltételes szabadlábra bocsátásáig nagyrészt le is töltött, nem volt elegendő ahhoz, hogy visszatartsa a bűncselekménytől. A vádlott esetében két eljárásban jogerős döntés született, ahol két hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt 2017. évben az egyik ügyben kilenc év fegyházbüntetést, a másik ügyben tíz év fegyházbüntetést szabtak ki. Jelen eljárásban négy hozzátartozó további sérelmére elkövetett bűncselekményről beszélünk – fogalmazott Feledi Tamás, a Miskolci Törvényszék bírója.

A gyermekek molesztálásához a bíróság szerint az édesanyjuk is asszisztált. Amikor a férfi az egyik lányát behívta a szobába, ő a többiekkel átment egy másikba, vagy elvitte őket sétálni. Az asszony kiskorú veszélyeztetéséért három év börtönt kapott.

– Álláspontunk szerint egy olyan anya esetében, aki a saját vér szerinti gyermekei vonatkozásában ilyen bűncselekmények elkövetésében eltűri, hogy a gyermekei ilyen cselekményeket szenvedjenek el, belenyugszik, nem tesz semmit, szintén végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása indokolt – tette hozzá a bíró.

A gyerekek senkinek nem mertek beszélni a történtekről. A rendőrség akkor szerzett tudomást az erőszakról, amikor az egyik lány terhes lett.

– A vádlott esetében súlyosító körülmény volt, hogy a bűncselekményt büntetett előéletűként követte el, és további súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy hosszabb időn át vér szerinti hozzátartozója sérelmére valósította meg a cselekményeket – nyilatkozta Horváth Dóra, a Miskolci Törvényszék szóvivője.

A határozat ellen a vádlott és védője fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!