2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kék hírek

Férgek, paraziták a gyerekben nyáron gyakoribbak - mi okozhatja ezt?

Nyáron, amikor kicsit szabadabban mozog mindenki, érdemes jobban figyelni, mert a vécén derülhet ki, hogy összeszedtünk egy csúnya féregfertőzést. Ráadásul a gyerekek is hamarabb elkapják, mint gondolnánk.

  • Férgek, paraziták a gyerekben nyáron gyakoribbak - mi okozhatja ezt?

Bár szerencsére Magyarországon nem túl gyakori a higiénia elmaradása miatti féreg-fertőzés, nyáron azért sokkal könnyebben össze lehet szedni ezt is - főleg a gyerekeknek -, mint bármi mást. Gondoljunk csak a tömött strandok vécéire, a közös zuhanyzókra, játszótéri vizes pocsolyázásra, vagy a homokozóra: olyan dolgok is a kezünkre kerülhetnek, amiket aztán egy óvatlan pillanatban a szánkra, szemünkbe kenünk és már kész is a baj, ami rossz esetben fel sem tűnik.

A bélférgesség ugyanis alattomos, attól függően, mit sikerült „benyalni”, akár hónapokig is ellehet a szervezetünkben a parazita, észrevétlenül.

„Európában, ezen belül Magyarországon jobb a helyzet, viszonylag ritka jelenség, bár vannak becslések 30-50 százalékos előfordulásról is, és szintén gyakoribb gyerekkorban. Viszont azt is fontos tudni, hogy nem minden esetet diagnosztizálnak, tehát bőven lehetnek felderítetlen esetek is” 

– mondta dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász a divany.hu-nak.

Milyen bélférgek fordulhatnak elő?

A leggyakoribb a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis). Ez enyhe fertőzésnek tekinthető, és okozhat kellemetlen tüneteket, de komoly panaszokat, felszívódási zavart nem. Ilyen kellemetlen tünet lehet a végbéltáji viszketés elsősorban éjjel, feszültség, idegesség, allergiás panaszok, alvásproblémák.

Az orsóféreg (Ascaris lumbricoides) ritkábban fordul elő, viszont komolyabb problémákat okozhat, úgymint fáradékonyság, tüdőgyulladás, makacs köhögés és köpetürítés, felszívódási zavar, hasi fájdalom, hasmenés, vérszegénység, fogyás. Szélsőséges esetben, ha sok féreg van a bélben, akkor akár bélelzáródást is okozhatnak.

 

A galandféreg-fertőzés szintén kevésbé gyakori Magyarországon. Ránk nézve két faj jelent reális veszélyt: a simafejű galandféreg vagy szalagféreg (Taenia saginata), ami extrém hosszúra megnőhet a bélcsatornában (a felnőtt féreg általában 4-10 méter, de találtak már több mint 20 méterest is), és a horgasfejű (Taenia solium), amelyik valamivel kisebb. A bélcsatornában halmozódva hasi fájdalmat, hányingert okozhatnak, viszont a szervezet több szervébe eljutva úgynevezett cysticercosist (borsóka) hoznak létre. Ennek tünetei az érintett szervtől függően sokfélék lehetnek, például epilepszia, agyvelőgyulladás vagy akár vakság is kialakulhat.

A fent említett féregfajokon kívül a házi kedvenceinkben előforduló férgek is veszélyt jelenthetnek ránk nézve, különösen a kutya és macska orsóférge (Toxocara canis és Toxocara cati).

Bélférgesség ellen házilag

Gyuri bácsi, a méltán népszerű, bükki füvesember szerint a diófalevél teája tökéletes választás, ha mélyre ható, természetes béltisztítást szeretnénk elérni. Ha igazolódott a féreg jelenléte, de természetes módszerrel szabadulnánk meg tőlük, akkor többféle, erősebb gyógynövény is szóba jöhet. Gyuri bácsi ajánlása a diófalevél tea, a mezei kakukkfű, vagy a porcsinfű tea, amit napi háromszor egy csészével, négy héten át fogyasszunk. Ha valamiért nem sikerül a tea fogyasztása, alkalmazhatjuk a Mezei kakukkfű alkoholos kivonatot is, amiből napi 3-szor 20 csepp javasolt. Ha bírjuk, akkor hatásos lehet naponta 2-3 gerezd összezúzott fokhagyma nyersen, esetleg kevés vízzel, vagy tejben megfőzve.

Hogyan lehet megelőzni?

A legfontosabb a személyi higiénia, a kézmosás fontosságát itt sem lehet eléggé hangsúlyozni. Minden étkezés előtt alaposan, meleg vízzel és szappannal mossunk kezet, és a körmök alól is távolítsuk el a koszt. Ezen kívül érdemes betartani néhány alap szabályt:

Ne együnk mosatlan zöldséget és gyümölcsöt

Csak ellenőrzött forrásból származó húst és halat fogyasszunk, és azt mindig jól süssük át vagy főzzük meg, ne együnk nyers húst vagy nyers halat

Ha állatokkal érintkezünk, ne érintsük meg a szánkat, szemünket, és lehetőleg mielőbb mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt

Olyan parkba, játszótérre, ahová kutyák vagy macskák is bejárhatnak, lehetőleg ne engedjük a gyereket, és értesítsük a park kezelőjét, gondnokát.

 

Borsonline

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!