2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kék hírek

„Elvágjuk a nyakatokat” - többen támadtak mezőőrökre azért, hogy borsót lopjanak

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. január 20-án ítéletet hirdetett a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban lévő eljárás hat vádlottjával szemben.

  • „Elvágjuk a nyakatokat” - többen támadtak mezőőrökre azért, hogy borsót lopjanak

A bíróság társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év időtartamra elrendelte a javítóintézeti nevelését az I. rendű fiatalkorú B.K. vádlottnak azzal, hogy a fiatal legkorábban 1 év eltelte után hagyhatja el az intézetet, míg II. rendű M.J. vádlottat 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A bíróság III. rendű Á.Zs., IV. rendű Á.D. és V. rendű Á.Gy. vádlottakat bűnsegédként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt – valamennyiüket - 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, 

VI. rendű M.M. vádlottal szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak, lopás és bűnsegédként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 5 év börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki a bíróság.

Az ítéleti tényállás szerint a Tiszavasváriban lévő romatelep közelében lévő földterületeken rendszeressé vált az illegális bejárás és terménylopás, ezért az egyik földtulajdonos a telep és a földterület közzé az egyik oldalról egy 2,5 méter magas betonkerítést épített. A kerítés azonban nem akadályozta meg a lopásokat, mivel az elkövetők ezután átmásztak a kerítésen, vagy azt megkerülve, rendszeresen tulajdonítottak el termést.

2020 júniusában a borsólopás elkerülése végett a tulajdonos megbízta az egyik alkalmazottját a terület őrzésével, akinek az volt a feladata, hogy a területre illegálisan belépő személyeket távozásra szólítsa, illetve szükség esetén értesítse a rendőrséget vagy a mezőőröket. Emellett a helyi mezőőrök is szolgálatot teljesítettek a területen, feladatukat képezte többek között Tiszavasvári város külterületéhez tartozó termőföld őrzése, védelme, szükség esetén intézkedés kezdeményezése, a terület tulajdonosának értesítése, illetőleg szükség esetén a rendőrség bevonása.

2020. június 17-én a mezőőrök és a földtulajdonos alkalmazottja is kint tartózkodott a borsóföldön, mert előző napokon többször tapasztaltak borsólopást. A délelőtt folyamán 2 – 3 esetben sikerült néhány személyt a területről elküldeni, akik borsót akartak eltulajdonítani, azonban dél körül

legalább 20 ember – köztük gyermekkorúak – a betonfalra felmásztak és figyelték a mezőőrök tevékenységét. 

Kora délután már egyre többen gyülekeztek a falon, illetőleg a fal mellett, ezért az egyik mezőőr telefonon értesítette a rendőrséget, miközben folyamatosan felszólították a tömeget, hogy menjenek haza, távozzanak, mert a fal és a borsóföld, magánterület.

A tömeg egyre agresszívebbé vált, mely során a fiatalkorú B.K. I. rendű vádlott azt is kiabálta „Ne hagyjuk magunkat, szedjünk borsót”. A mezőőrök és az alkalmazott végig kamerázták a történést, de az ott tartózkodók közül többen eltakarták arcukat pólójukkal, hogy a felvételen ne legyenek felismerhetőek.

Az esti órákban I. rendű vádlott egyre hangosabban kiabálta azt, hogy „Ne hagyjuk magunkat”, majd

többször az egyik mezőőr felé köpött.

Pár perccel később a romatelep felőli bokros részről nagyobb, felnőtt korú személyből álló csapat jelent meg, köztük a további vádlottakkal. 

A legalább 15 -20 főből álló csoport, - köztük valamennyi vádlott - folyamatosan szidalmazták, fenyegették a mezőőröket és a terület alkalmazottját azzal, hogy „megölünk, megdöglöttök, elvágjuk a nyakatokat…….” és trágár kifejezéseket kiabáltak. A tömegből az I. rendű és II. rendű vádlottak – továbbá ismeretlen személyek - betondarabokkal dobálták a mezőőröket miközben azt is kiabálták, hogy összetörik a náluk lévő kamerákat. Mikor a mezőőrök ismételten értesítették a rendőröket, a vádlottak és társaik elmenekültek a helyszínről. 

A fenti cselekmény mellett a bíróság M.M.VI. rendű vádlottat további tetteiért is felelősségre vonta jelen eljárásban. A bírósági tényállás szerint 2020. június 23-án a délutáni órákban M.M. VI. rendű vádlott ismét megjelent a fenti földterületen azért, hogy onnan borsó tulajdonítson el. Mikor a területet védő mezőőr a vádlottat személyazonosságának igazolására szólította fel, ő agresszíven rátámadt a mezőre, mely során

több alkalommal meglökte és a kezében lévő zsákkal megütötte őt.

A mezőőr a bántalmazás során sérülést nem szenvedett el.

Ezt megelőzően, 2019. március 28-án a GLS futár egy csomagot kézbesített Tiszavasvári egyik utcáján, amikor néhány gyermekkorú személy a gépjármű hátsó ajtaját kinyitotta és annak csomagteréből egy 997.000 forint értékű csomagot tulajdonítottak el, ami a földre esett.  Ezt látva, a közelben tartózkodó M.M. VI. rendű vádlott a csomagot a földről felvette és azzal a helyszínről elszaladt és a lakásán elrejtette. Később a nyomozóhatóság a vádlottnál megtalálta az eltulajdonított csomagot.

A Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokon 2021. május 12-én hozott ítéletet az ügyben, amivel szemben a vádlottak és védőik eltérő minősítés, enyhébb büntetés kiszabása vagy felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség fellebbezésében a II. rendű vádlottal szemben indítványozott súlyosabb büntetéskiszabást. 

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. január 20-án az elsőfokú ítéletet kis részben változtatta meg, a II. rendű M.J.  vádlott büntetését 2 év 6 hónap börtönbüntetésről 3 év börtönbüntetésre súlyosbította és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamát 3 évről 4 évre emelte fel. Ezen túlmenően a törvényszék pontosította a vádlottak által elkövetett bűncselekményeket és egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte az órákon át tartó elkövetést több hivatalos személy sérelmére, a nagy számú tömeg jelenlétét és a hasonló jellegű cselekmények rendkívüli elszaporodottságát. 

Az ítélet jogerős. 

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ismét bíróság előtt Muki, a magyarcsanádi lány gyilkosa

Ismét bíróság előtt Muki, a magyarcsanádi lány gyilkosa

Elkezdődött annak a makói férfinak a pere hétfőn a Szegedi Törvényszéken, aki tíz hónappal azután, hogy szabadult a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt rá kiszabott büntetéséből, tavaly tavasszal megpróbálta megfojtani nővérét.
Halálos lakástűz volt Apcon

Halálos lakástűz volt Apcon

Lakástűzben meghalt egy ember advent első vasárnapján a Heves vármegyei Apcon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!