2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kék hírek

Elhunyt a börtönben Phil Spector gyilkosságért elítélt amerikai zenei producer

Egy kaliforniai börtönben elhunyt szombaton 81 évesen Phil Spector legendás amerikai zenei producer, akit egy hollywoodi színésznő 2003-ban történt megöléséért 19 év szabadságvesztésre ítéltek 2009 májusában. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzés szövődeményeibe halt bele.

  • Elhunyt a börtönben Phil Spector gyilkosságért elítélt amerikai zenei producer

Spector a hatvanas évek popzenéjének forradalmasításával vívta ki hírnevét az általa bevezetett, Wall of Sound produkciós technika révén. Nem előadóként ő került elsőként a rock and roll halhatatlanjai közé. A zenei mogul olyan együttesekkel és énekesekkel dolgozott fénykorában, mint a Beatles, a The Ronettes, Cher és Leonard Cohen, és ő állt olyan világsikerek mögött, mint a Beatles Let It Be című albuma.

Lana Clarkson 40 éves színésznőt 2003. február 3-án találták holtan a visszavonultan élő, excentrikus milliomos Spector várkastélyt utánzó Los Angeles-i házában. A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból ismert, nem túl sikeres nő öngyilkos lett vagy a producer húzta meg a ravaszt.

A védelem szakértői több bizonyítékot - köztük törvényszéki orvosszakértői véleményt - terjesztettek elő, amely az öngyilkosság tényét támasztotta alá. A vád azonban számos terhelő tanút állított, akik azt vallották, hogy Spector ittas állapotban korábban is fenyegetően lépett fel partnereivel szemben, többször előfordult, hogy pisztolyt szegezett rájuk.

Spector ellen 2007-ben indult per az ügyben, de akkor az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra, ezért érvénytelenítették a tárgyalást. Végül a gyilkossági ügy 2009-es tárgyalásakor az esküdtszék úgy foglalt állást, hogy a színésznőt a producer ölte meg erős felindulásból.

Phil Spector a hatvanas években többek között a Crystals, a Ronettes, a Righteous Brothers, a Beatles, később John Lennon, Tina Turner és mások lemezeinek volt a producere, dalokat írt és ő maga is zenélt. Ő fejlesztette ki a Wall of Sound technikát, amely visszhangosítással és más effektekkel gazdagította a felvételeket.

A kaliforniai büntetésvégrehajtási hatóságok szerint természetes okokból halt meg, de azért elrendelték a boncolást. Brit bulvárlapok értesülése szerint Spectornál négy hete Covid-19 betegséget diagnosztizáltak, és cellájából egy kórházba vitték át.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!