2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Kék hírek

A határvédők életére törnek az embercsempészek

Egy embercsempész akarta elgázolni a katonai járőrt szombaton Ruzsa térségében. A honvédek kilőtték a gépjármű abroncsait, így fogva el a támadót és a csempészett migránsokat. Idén ez már a második jogszerű fegyverhasználat volt az illegális migrációt elősegítő, egyre kíméletlenebb bűnözők ellen.

 

Ismét fegyvert kellett használni egy a déli határaink mentén járőrökre támadó embercsempész ellen. 

Szombaton hajnalban a rendőrjárőrök kérése alapján Ruzsa térségében kíséreltek meg a katonák feltartóztatni egy olyan gépkocsit, amelyet feltehetően embercsempészek használtak. Az autó a katonák jelzésére nem állt meg, sőt annak vezetője a járőr felé kormányozta a járművet. A katona félreugrott, majd több célzott lövést adott le a gépkocsi kerekeire, amely felborult. A szolgálatban lévő katonák és rendőrök a helyszínen több határsértőt fogtak el, akikkel szemben a további eljárást az illetékes rendőr-főkapitányság folytatja le.

Idén ez már a második fegyverhasználat volt járőrre támadó embercsempész ellen. Január 6-án a harkai határátkelő közelében ellenőrizték a rendőrök egy litván rendszámú személygépkocsi litván utasait. Felmerült, hogy a jármű embercsempész előfutó autójaként érkezett a határátkelőhöz, ezért az egyenruhások értesítették a közelben lévő rendőri egységeket. Kisvártatva a Harka belterületén mozgó ellenőrzést végző járőrök észleltek egy nagy sebességgel a határ felé tartó furgont, amelynek érkezésére figyelmeztették az ott intézkedő kollégákat. 

Az egyik rendőr az úttestre kilépve – szabályos rendőri jelzést alkalmazva – megpróbálta megállásra késztetni a nagy sebességgel közeledő kisteherautót, azonban annak vezetője a járművet az egyenruhás felé kormányozva még jobban felgyorsított.

A rendőr még idejében el tudott ugrani a közeledő autó elől. Járőrtársa a kollégája testi épségét veszélyeztető manővert észlelve szolgálati fegyverével több lövést adott le, hogy a furgont irányváltoztatásra kényszerítse, mielőtt neki is el kellett ugrania. A kisteherautó sofőrje áthajtott Ausztriába, ahol azonban néhány száz métert megtéve járműve üzemképtelenné vált. Az időközben a helyszínre érkező osztrák rendőrök elfogták a magyar rendszámú gépkocsit vezető egyiptomi férfit és ez elsődleges információk szerint harminc fő – ismeretlen állampolgárságú – utasát.

Mint azt a Magyar Nemzet megtudta, mindkét fegyverhasználat indokolt, jog- és szakszerű volt. 

Mindkét rendkívüli esemény alátámasztja azt a korábban már jelzett tényt, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés embercsempészei szinte kivétel nélkül ellenszegülnek a rendőri, katonai intézkedésnek és a járőrökre támadnak. Kitörnek az autójukkal az ellenőrzésből, és egyre gyakrabban fegyverként használva a gépjárművet nekihajtanak a járőröknek, illetve a járőrautóknak, ezzel a határvédők testi épségét, életét veszélyeztetve.

Az elfogott illegális migránsok gyakran számolnak be arról, hogy az őket csempészők szúró-vágó eszközökkel vannak felfegyverezve. Konkrét példát tudunk arra, hogy embercsempész pisztollyal, sőt kézigránáttal rendelkezett és nem is habozott használni azokat; igaz, önmaga ellen. Még 2020. október végén Thomas L. 52 éves német embercsempész a gépkocsijában öt szír állampolgárt próbált Ausztriába juttatni, amikor a rendőrök megállították, ám ő ellenállt. 

A körbefogott bűnöző fegyverrel fenyegette a járőröket, vélhetően kibiztosította a gránátot, amit az egyik kezében tartott, majd főbe lőtte magát, mire a gránát is felrobbant.

Egyre gyakoribb, hogy az üldöző rendőrautóba hajt az embercsempész, mint azt tavaly októberben tette egy bűnöző az M1-es autópálya jobb pályatestén. A sofőr nekihajtott az előtte lassító – nem vészfékező (!) – rendőrautónak, majd elmenekült. A járőrkocsi megpördült, az árokba csapódott, de a benne ülő két rendőr nem sérült meg.

Az embercsempészek egyébként a súlyos büntetés elől próbálnak menekülni. Alapesetben egy–öt év szabadságvesztéssel büntetendő az embercsempészet, ám visszaesőként, bűnszervezetben elkövetve 15 év is kapható, sőt akár életfogytiglani is kiszabható halál okozása esetén. Legutóbb december 16-án Mórahalom belterületén fának, majd házfalnak csapódott egy embercsempész autója. Heten, köztük a szerb embercsempész sofőr meghaltak, a sofőr szintén szerb társa és két migráns megsérült. 

Magyar Nemzet/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Áradások Indiában

Több mint 800 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Indiában az árvizek miatt.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!