2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Kék hírek

4 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki ittasan ült a volán mögé és okozott halálos balesetet

A Debreceni Törvényszék 2021. szeptember 14-én hirdetett ügydöntő határozatot annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki ittasan okozott halálos balesetet a 471 es számú főúton.

A másodfokú bíróság halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette ügyében a Debreceni Járásbíróság 2021. március 2-ai ítéletét kizárólag a bűnügyi költség vonatkozásában változtatta meg, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A bíróság a férfit jogerősen 4 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá 5 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is. A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint a vádlott 2018. január 19-én hajnali 5 óra 27 perckor egyedül közlekedett személygépkocsijával a 471-es számú főúton, Hajdúsámson felől Debrecen irányába. A főúton éjszakai látási viszonyok voltak, közvilágítás azonban nem volt, az útburkolat egyenetlen és csúszós volt, felülete pedig vizes, azon a szakaszon a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h volt.

A vádlott nem lépte túl a sebességhatárt, 75-80 km/h-val haladt, biztonsági övét is használta, azonban közepes fokú ittas állapotából fakadó figyelmetlensége, illetve dekoncentráltsága folytán a járművel megcsúszott, az autó pedig megpördült és áttért a szemközti forgalmi sávba. A Debrecen felől Hajdúsámson irányába haladó sértett észlelte az átsodródó gépkocsit, az ütközést azonban elhárítani már nem tudta. A két autó összeütközött, majd a vádlott autója a füves útpadkán állt meg, míg a sértett gépkocsija az ütközéstől 8,2 métert lökődött hátra. A baleset következtében a vétlen gépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben az ittasan vezető vádlott is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A baleset időpontjában a vádlott használta, míg a sértett nem használta a biztonsági övet. Szóbeli indokolásában Dr. Nagy Antal a tanács elnöke elmondta, hogy az elsőfokú bíróság betartotta a rá irányadó eljárási szabályokat, a tényállása kismértékben volt csak hiányos, amit a törvényszék az iratok alapján pótolni tudott.

A büntető tanács elnöke kiemelte, hogy a vegyészszakértő megállapítása szerint a minták a vádlottól származnak és az eljárás során az alkoholkoncentráció értéke sem kérdőjeleződött meg. Bár a vérminta a szakmai kritériumoknak nem felelt meg, azonban az eljárás során beszerzett adatok és az orvosszakértő szerint a megalapozott szakvéleményadását ez nem gátolta. Így a törvényszék nem tartotta indokoltnak a védelem által előterjesztett másik orvosszakértő kirendelésére vonatkozó indítványt. Az is kétséget kizárón megállapítható volt, hogy a vádlott az általa okozott balesetet megelőzően és nem azt követően fogyasztott szeszesitalt. A törvényszék maradéktalanul egyetértett a szakvélemény azon részével, hogy a realitással nehezen összeegyeztethető az, hogy egy súlyos, életveszélyes sérülést szenvedő első dolga lenne a baleset után fél liter 50% házipálinka gyors, két-három húzásra történő elfogyasztása.

A helyszíni fotókon sem volt látható bármilyen üveg és a balesetet mindvégig szemmel követők sem látták azt, hogy a vádlott utólag fogyasztott volna alkoholt. Az útburkolati hibák védőügyvéd általi hangsúlyozása, mint ami hozzájárult a baleset bekövetkezéséhez, azért nem releváns, mert az útburkolat sajátosságainak megfelelően kell közlekedni. Dr. Nagy Antal hangsúlyozta, hogy ebben a balesetben az úthibának szerepe nem lehetett!

 A törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabása során az irányadó enyhítő és súlyosító tényezőket túlnyomórészt feltárta. A vádlottal szemben a bíróság a büntetési céloknak megfelelő, a büntetéskiszabási elvekkel összhangban álló, tettarányos büntetést szabott ki. A törvényszék nyomatékosította, hogy az ittas járművezetés szándékos bűncselekmény. Dr. Nagy Antal bíró hangsúlyozta, hogy a közlekedési bűncselekmények közül ez az egyik legveszélyesebb. Akkor amikor a vádlott ittasan, egy korábbi ittas járművezetés elkövetése miatt jogosítvány nélkül, egyébként lejárt műszaki engedélyű jármű volánja mögé ül, az egy olyan morális, a közlekedés biztonságát semmibe vevő magatartást tükrözött, amelynek a kiszabott büntetésben is meg kellett nyilvánulnia. A Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Robbanás volt a kiskörei vízerőműben

Négy súlyos és négy könnyű sérültje van az üzemi balesetnek. A helyszínre a mentőautókon kívül mentőhelikopterek is érkeztek. 2021. szeptember 20.

Kihasználta a gépjármű-tulajdonosok óvatlanságát

A kunszentmártoni és a tiszakécskei rendőrök együttműködése hozta meg a sikert: az öcsödi jogsértőt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. 2021. szeptember 20.

Meglepték az ünnepeltet a siófoki rendőrök

Armand négy éves, és oda van a rendőrökért! 2021. szeptember 20.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!