2022. 05. 23. Hétfő Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kék hírek

10 év után bukott le a magyar rézmaffia – 52 millió forintot raboltak egy telephelyről – videó

A Fővárosi Főügyészség a 2011-ben elkövetett rézrablás ügyében most négy férfival szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Ötödik társukat a bíróság az ügy miatt már korábban jogerősen elítélte. Az elkövetők 23,5 tonna rézhulladékot zsákmányoltak, ami a vontatóval és pótkocsival együtt akkor 52 millió forintot ért.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a vádlottak közül az 57 éves férfi kamionsofőrként dolgozott az ügyben érintett XIV. kerületi cégnél, így tisztában volt a cég telephelyén található értékekkel, valamint a telephely őrzésének körülményeivel.

A vádirat szerint a férfi 2011 áprilisában elhatározta, hogy megszerzi a már hosszabb ideje a telephelyen álló, nagy mennyiségű rézhulladékkal megpakolt kamiont, illetve annak rakományát. Tervének megvalósításába bevonta egy – külön eljárásban az ügy miatt korábban már jogerősen elítélt – kamionsofőr ismerősét, akit a rablás végrehajtásával bízott meg.

Ennek érdekében elmondta neki, pontosan hol található a telephely és azon belül a kamion, illetve annak kulcsa, és arról is tájékoztatta, hogy mikor van szolgálatban az a biztonsági őr, akitől – életkora miatt – a legkisebb ellenállás várható. Az elkövetéssel megbízott férfi két általa kijelölt társ bevonásával vállalta el a bűncselekmény végrehajtását, amihez két régi ismerősét, egy 45 és egy 49 éves férfit kért fel, akik ugyancsak vállalták a megbízást.

 

Az 57 éves férfi már az elkövetést megelőzően keresett helyet a majd eltulajdonított értékek tárolására, ennek érdekében szintén egy ismerősével, egy 48 éves férfival vette fel a kapcsolatot, aki a bűncselekményről tudva, egy tanyán intézett helyet a rézhulladékok tárolására.

Az elkövetésre kitűzött napon, 2011. április 27-én éjjel a végrehajtással megbízott férfi és annak két társa - arcukat maszkkal eltakarva, és kesztyűt viselve - behatoltak a cég XIV. kerületi telephelyére. Két elkövető a kerítésen mászott át, a telephelyet őrző kutyákat ártalmatlanították, majd a portásfülke ajtaját berúgva, a kapunyitóval beengedték harmadik társukat is. Ezután ketten földre teperték a telep biztonsági őrét, egy székhez kötözték, és egy vascsővel fenyegetve, a rakománnyal megpakolt jármű kulcsát követelték tőle.

Az elkövetők a kamion indítókulcsát megszerezték, azonban a lemerült akkumulátor miatt azt nem tudták beindítani, ezért a hangárban talált szerszámokkal kiszerelték az akkumulátort egy másik vonatóból, és azt szerelték be a lemerült akkumulátor helyére. Ezt követően a vontatóval és annak rakományával együtt – mintegy 23,5 tonna rézhulladékkal – elhagyták a telepet. A biztonsági őr könnyebben sérült.

A tervet kidolgozó 57 éves férfi instrukciói alapján – mivel a vontatóban GPS volt – ezután az elkövetők az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójának közelében vontatót cseréltek, amit az értékek későbbi tárolásról is gondoskodó 48 éves férfi bocsátott a rendelkezésükre. Ezt követően, az eredeti vontatót hátrahagyva, az eltulajdonított rakományt a tanyára vitték.

Néhány nappal később a szállítmányt a tanyáról egy IV. kerületi MÉH telepre vitték, ahol egy még ismeretlen személy a 23,5 tonna rézhulladékért – az elkövetők között szétosztva – összesen 20 millió forintot fizetett.

A rézhulladék elkövetéskori értéke 40 millió forint, míg a vontató és a pótkocsi elkövetéskori értéke összesen 12 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat, amelynek az 57 éves férfi a felbujtója, a 45 és 49 éves férfi pedig tettese. A negyedik, 48 éves vádlott a pótkocsi és rézhulladék elrejtésében és későbbi elidegenítésében működött közre, vele szemben pénzmosás a vád. A főügyészség fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben.

Blikk.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!