2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Vonat ütötte el az illegális bevándorlókat, sokan meghaltak

2015. április 24., péntek 10:09, frissítve: péntek 11:11

Az első hírek szerint 14 illegális bevándorló halt meg éjjel a közép-macedóniai Veles közelében, amikor egy vonat elütötte egy közel ötvenfős csoport tagjait. Közben Máltán eltemették a múlt hétvégén felborult menekülthajón utazó első áldozatokat.

Athénban bevándorlók és görögök együtt követeltek támogatást a háború sújtotta térségekből érkező menekültek számára. A résztvevők az unió athéni hivatalához vonultak, ahol a tagállamok közös zászlóját is elégették, majd az épület erkélyére egy transzparenst is kifeszítettek. „Gyilkosok, tolvajok, képmutatók. Az európaiak imperialisták?” – olvasható a molinón.


„Követeljük az Európai Uniótól, azoktól, akik civilizáltnak tartják magukat: emberek halnak meg a tengeren, és ha nem segítünk nekik, az azt jelenti, hogy nem érdekel bennünket, hogy ki fog meghalni” – mondta Javed Aszlam, a pakisztáni közösség elnöke.

Csak idén eddig 36 ezren indultak útnak a Földközi-tengeren egy jobb élet reményében. Közülük 1800-an meghaltak a szerencsétlenül járt hajókban az ENSZ menekültjogi főbiztosa szerint.

„Amikor valaki életveszélybe kerül, arra kényszerül, hogy más országban keressen jobb életet. Le kell állítani a bombázásukat, ha ezek a fasiszta támadások nem szűnnek meg, még több bevándorló és menekült jön” – hívta fel a figyelmet egy szenegáli bevándorló.

A menekültek száma elsősorban a szíriai konfliktus miatt nőtt meg a dél-európai országokban. A közel-keleti országban tavaly nyáron jelentős területeket foglalt el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelyet az amerikai légierő szinte folyamatosan bombáz. Ebből a háború sújtotta országból érkezett idén a legtöbb menekült. Közülük több mint 40 ezer ember jutott el Olaszországba.

Volt olyan menekült férfi, aki átszámítva 750 ezer forintot fizetett az embercsempészeknek. Sokan ennek ellenére nem érik el az unió területét.

Múlt hétvégén egy Líbiából érkező menekülthajó 800 emberrel a fedélzetén is szerencsétlenül járt. Az első 24 áldozatot Máltán csütörtökön temették el.

Döntés született

Megháromszorozza a Európai Unió a menekültek tengeri mentésére szánt pénzt. A többi között erről döntöttek az uniós állam- és kormányfők tegnapi rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!