2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Veszélyben az egészséghez való alapjog?

2016. április 21., csütörtök 08:56, frissítve: csütörtök 13:19

Nem lehet biztosítani az egészséghez való alapjogot az egészségügyre fordított állami forrásokból a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint.

Az érdekképviselet elnöke a Népszabadságnak azt mondta: 10 év múlva 3000 háziorvos hiányzik majd a rendszerből, ezért arra kérik az ombudsmant, vizsgálja ki, sérül-e az egészségügyhöz való egyenlő hozzáférés.

A Magyar Nemzet közben arról ír, hogy az alulfinanszírozottság miatt 2025-re egy intézmény se fog tudni megfelelni a minimumfeltételeknek és a betegbiztonság kritériumainak.

Kaotikus állapotok jöhetnek

A Magyar Kórházszövetség szerint kaotikus állapotokhoz vezethet, ha nem tudnak megegyezni az egészségügyi béremelésekről. Svébis Mihály, a szervezet elnöke ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy tegnap nem tudtak az ágazat képviselői megállapodni a fizetésekről a szaktárcával.

Arról is beszélt, hogy szerinte beláthatatlan következményei lesznek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetésének, amire a kormány szerint a bürokráciacsökkentés miatt van szükség. „Arról is szó volt, hogy az államkincstár lesz az egyetlen kifizetőhely. Most az OEP-nek több tízezres nagyságrendű szerződései vannak kórházakkal, egészségügyi ellátókkal. A Magyar Államkincstár nem tudta flottul megoldani, hogy a fizetéseket rendesen megkapják a dolgozóink – ha ezt a kifizetést is meg fogja kapni, akkor annak nem tudom, milyen következményei lesznek, de én sötéten látom” – mondta Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

300 milliárd kellene

Ha pár éve sikerült rendezni a pedagógusok bérét, akkor most az egészségügyi dolgozók fizetését is emelni tudná a kormány – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István szerint az ágazatnak pár év alatt legalább 300 milliárd forintra lenne szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon a visegrádi országok bérszínvonalához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!