2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Várta az LMP az ellenzéket, de nem mentek el

2015. április 21., kedd 14:44, frissítve: kedd 15:59

A nemzeti parkok földterületeinek kezeléséről egyeztetett volna az LMP az ellenzéki pártokkal, azok azonban nem mentek el a megbeszélésre.

A zöldpárt azért szorgalmazott volna egységes fellépést az ügyben, mert a földművelésügyi tárca által benyújtott törvényjavaslat egyes részeinek elfogadása kétharmados többséghez kötött. Az LMP-s Sallai R. Benedek azt mondta: bár az ellenzéki egyeztetés nem jött létre, a szaktárca által kezdeményezett délutáni tárgyaláson ők megjelennek majd. Olyan módosító indítványt azonban nem fognak támogatni, amely a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő termőföldek mennyiségét csökkentené.

„Az LMP megvizsgálta azt, hogy milyen kompromisszumkészséget tud mutatni a kormány részére, és az a kialakult szakmai álláspontunk lett, hogy abban az esetben tudnánk támogatni akár a kétharmados szakaszait is a jogszabálynak, amennyiben ez a nemzeti parkok földterületeit nem csupán nem érinti, hanem rekonstruálja azt a korábbi állapotot, amely a védett területek esetében szinte minden esetben a természetvédelmi kezelőt, tehát az illetékes nemzeti park igazgatóságokat jelöli meg vagyonkezelőként” – közölte Sallai R. Benedek, az LMP fenntartható fejlődés bizottságának elnöke.

Fazekas nem válaszolt

Ismert, a földművelésügyi miniszter a nemzeti parkok védett földjeinek hasznosítását a Nemzeti Földalapra bízná, de a szükséges törvénymódosításhoz múlt kedden nem volt meg a kétharmados többség az Országgyűlésben. A fiaskó miatt Fazekas Sándor átdolgozta javaslatát. Kivette belőle a kétharmados részeket, majd múlt pénteken újra benyújtotta a tervezetet a parlamentnek. Egyúttal egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat.

A Hír Televízió többek között azt kérdezte meg Fazekastól, hogy a földalapkezelő megkaphatja-e a nemzeti parkokat, azonban ő nem volt hajlandó válaszolni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!