2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Van halálos áldozata a hidegnek

,

2017. január 8., vasárnap 15:13, frissítve: kedd 11:34

Megerősítette a rendőrség, hogy kihűlés okozta a Zuglóban talált férfi és nő halálát. A holttesteket délelőtt találták egy üres telken álló bódéban, a kiérkező mentők nem tudtak segíteni az áldozatokon.

Egy összetákolt bunkerben fagyott meg két ember éjszaka. Feltehetően hajléktalanok voltak. „Sajnálatos módon nem tudunk minden bajbajutottnak segíteni, így fordulhatott elő, hogy ez a két személy a közterületen, szabadban töltötte az éjszakát, és így megfagyott, sajnálatos módon ez nem egyedi eset. Azokban az esetekben tudunk segítséget nyújtani, amikor kollégáink saját észlelés alapján látják, hogy szüksége van valakinek a segítségre, vagy hogyha hozzánk segélyhívás érkezik” – nyilatkozta Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője.

A Magyar Szociális Fórum számításai szerint a december végi 80-ról 100 körülire emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma. „A Magyar Szociális Fórum annak tulajdonítja a tömeges fagyhalált, hogy az élet védelmére tett állami intézkedések nem felelnek meg a vészhelyzet támasztotta követelményeknek. Ki kéne nyitni a fűtött középületeket és egyházi épületeket a fagyoskodók előtt, de nem teszik. Sok embertársunknak nincs hová mennie, nincs hol meghúzódnia, mert a hajléktalanszállók és melegedők megteltek. Ebben a helyzetben különösen fontosnak tartjuk a lakosság segítségét az életek mentésében” – mondta Simó Endre a fórum alapítója.

A kormány viszont a rendkívüli hideg ellenére sem kér segítséget a nem állami intézményektől, és nem nyittat ki templomokat sem. Rétvári Bence kereszténydemokrata államtitkár a Hír Televíziónak azt mondta, a többletforrásokkal a jelenlegi szálláshelyek is meg tudják oldani a pluszfeladatokat. „Az éjszakai szálláshelyek mellett a nappali melegedők alakíthatók át, civil szervezetek tudnak a számukra biztosított forrásból többletkapacitásokat megnyitni, amelyek eddig is elegendőek voltak, és bízunk benne, hogy a jövőben is elegendőek lesznek és tudják fogadni azt, aki rászorul a segítségre. Mindenkit arra kérünk ,hogy szóljon, hogy veszély áll fenn a nagy hidegben, vagy aki veszélyhelyzetben van, jöjjön be, kap meleg ételt és szállást, el tudják látni” – fejtette ki a politikus.

Az éjszakai szállások és a nappali menedékek legtöbbje már telített a fagyos éjszakák idejére. A krízisautók pedig nap közben és éjjel is folyamatosan járják a várost – mondta a Menhely Alapítvány igazgatója. „Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, az 92 százalék körül mozog, ez egy országos adat, a fővárosban 90 százalék körüli, tehát még mindig vannak férőhelyeink. Egyre többen veszik igénybe ezeket a lehetőségeket, de azért a fővárosban mindenképp van még hely, tehát tudjuk fogadni azokat, akik úgy gondolják, hogy bemennének védett helyre. Az éjjeli menedékek erőn felül teljesítenek, vannak amelyek megteltek” – nyilatkozta Aknai Zoltán.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat krízistervének már a harmadik fokozatánál tart, ami azt jelenti, hogy külön termet rendeznek be a hajléktalanok számára éjszakára. „Az országos központunk nagy tárgyalótermét is megnyitjuk, tehát ott is éppen folyik a pakolás, és ma este reményeink szerint már sok hajléktalan tud majd melegedni, illetve az éjszakáját biztonságban tölteni. Ez a krízistervünkben a harmadik lépcső, eljutottunk arra a pontra, amihez nem szoktunk minden évben eljutni” – mondta Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális vezetője.

Csepelen, az Ökumenikus Segélyszervezet nappali melegedőjében ételt, meleg teát, de még éjszakai menedéket is kaphatnak a hajléktalanok. „Körülbelül keddig, szerdáig tervezzük nyitva tartani ezt a melegedőt ilyen formában, ami az alapszolgáltatásokon túl arra is nyújt lehetőséget, hogy azok az emberek akik az utcán töltenék a mindennapjaikat, kapjanak meleg fűtött helyiséget, vacsorát, illetve le tudjanak matracokon feküdni, illetve hálózsákkal, takaróval tudják biztosítani a meleget” – mondta Révfalvi Dorottya, a szervezet országos segélyközpont vezetője.

A segélyszervezetek továbbra is azt kérik, hogy aki hajléktalant lát az utcán, azonnal értesítse a hatóságokat.

A szociális ügyekért felelős államtitkár vasárnap reggel az állami hírcsatornán még úgy nyilatkozott: nincs áldozata az extrém hidegnek. Czibere Károly azt mondta: a hajléktalanok éjjeli menedékhelyein mindenkinek jut hely. Szerinte a mintegy 11 ezer férőhely elég - még akkor is, ha néhány helyen 100 százalékos a kihasználtság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!