2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Van egy-két fővárosi kerület, ahol nem árt időben menni szavazni

Hír TV

2018. április 7., szombat 19:22, frissítve: vasárnap 07:06

Sorok alakulhatnak ki több fővárosi szavazókörnél az átjelentkezések miatt – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Rekordszámban kértek vasárnapra mozgóurnákat is, de volt olyan Hír TV-nek nyilatkozó szavazó, akitől megtagadták.

A vasárnapi választással kapcsolatban tartott szombaton tájékoztatót a választási iroda elnöke. Többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az átjelentkezések miatt van olyan budapesti kerület, ahol több mint tízezren akarnak majd szavazni.

„A főváros kivételével lényegében nem láttunk problémát. A fővárosban viszont van öt-hat olyan kerület, ahol szinte kezelhetetlenné vált az átjelentkezők száma miatti választás lebonyolítása” – emelte ki Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

Épp ezért arra kérik az átjelentkezőket, hogy minél korábban menjenek szavazni, különben többórás sorbaállással is számolniuk kell. Hozzátette azt is: az idén rekordszámban kértek mozgóurnát a nehezen közlekedő szavazók. Igaz, a Hír TV-nek többen is arról panaszkodtak, megtagadták tőlük, hogy kimenjenek hozzájuk, így van, aki csak segítséggel tud elmenni szavazni.

Egy Németországban élő választó pedig azt mondta: hiába regisztrált a határidő előtt egy hónappal, nem kapta meg a szavazócsomagot, így gyakorlatilag megfosztották attól a jogától, hogy szavazzon.

„Felhívtam az NVI-t, egy úriember vette fel a telefont. Elmondtam, mi a problémám, közölte, hogy sajnos késve postázták a csomagokat, és nem tudja megmondani, a postás most merre jár, de reméli, időben megkapom. Mondom, nagyon kedves, köszönöm szépen” – számolt be a férfi.

A választási iroda arra hivatkozik, törvény szabja meg, mikor küldheti ki a szavazólapokat. Ha valakinek nem viszi ki időben a posta, vagy a feladott szavazatot nem szállítja, azzal az NVI nem tud mit kezdeni.

„Azzal kapcsolatban, hogy például ortodox húsvét lévén pénteken zárva volt a szerb és a román posta is, és az ott leadott levélszavazatokat nem juttatták nekünk vissza, semmilyen jogorvoslatot nem tudnak benyújtani és érvényesíteni” – nyilatkozta Pálffy Ilona.

Ahhoz, hogy valaki szavazhasson, szüksége lesz a személyi igazolványára, a jogosítványára vagy az útlevélére, illetve a lakcímkártyát is magával kell vinnie. Az okmányirodák viszont egész hétvégén nyitva vannak, hogy ha valakinek lejárt az igazolványa, akkor tudjon újat csináltatni.

A választási iroda elnöke arra is figyelmeztetett, csak azok a szavazatok lesznek érvényesek, amelyeken két egymást metsző vonal, vagyis egy X vagy egy + van.