2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Van, ahol 40 fokban műtenek az orvosok

2015. július 24., péntek 17:19, frissítve: vasárnap 15:08

Komoly gondot okoz a kórházakban az egyre nagyobb hőség, sok helyen ugyanis nincsen légkondicionáló. Az orvosoknak akár 40 fokban is el kell végezni a tervezett műtéteket, de a regenerálódás is nehezebb a betegeknél. A szakemberek a gyógyszerek megfelelő tárolására is figyelmeztetnek.

A betegek és az egészségügyi dolgozók is panaszkodnak a kórházakban tapasztalható hőségre. A legtöbb helyen ugyanis nincs légkondicionáló. Az orvosok sok esetben 35-40 fokos melegben műtenek, ezzel pedig a teljesítményük is romlik, ráadásul a betegek gyógyulása is nehezebb. A fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórházban ugyan több helyen ki van építve a hűtőrendszer, de nagy része évek óta nem működik, mert nincsen pénz a karbantartásra.„A kórtermek 90 százalékában nincs klíma, tehát szenvednek a betegeink, sajnálatos módon el kell, hogy mondjam, hogy a műtőkben is, egyes műtőkben a klimatizáció nem működik megfelelően, emiatt nemcsak a betegek izzadnak, hanem az ellátó orvosok, akik a normál öltözet mellett ólomköpenyt, védőöltözetet is viselnek” – mondta el Szomoly Miklós orvosigazgató.

A Bethesda Gyermekkórházban az épület nagy része klimatizált, de a várótermekben itt is komoly hőségre kell számítani. A kórház főigazgatója szerint a kánikulában a gyerekekre is jobban kell ügyelni.

„A gyerekek fokozottan fogékonyak a kánikulában előjöhető betegségekre, hiszen nagy a testfelületük, könnyebben kiszáradnak az izzadás miatt is. Ha valakit egy hányás-hasmenés, ami nyáron egy szokásos fertőzés elér, akkor a fokozott izzadás, a nagy meleg miatt kiszáradás hamarabb jön, ez egy tipikus dolog, amivel sok gyereket kezelünk” – fejtette ki Velkey György főigazgató.

A hőségben a gyógyszerekre is fokozottabban kell figyelni. A patikusoknak szóban is figyelmeztetniük kell, hogy a gyógyszereket hűtve tárolják a betegek. A meleg és a napfény ugyanis nem csak a hűtőben tárolandó készítményekre van hatással.

„Nem gondolnak szerintem a szívgyógyszerekre, tehát egy sima tablettára, hogy az igenis hőérzékeny lehet, a hatóanyag elbomolhat. Nem fogja úgy kifejteni a hatását, nem viszi le úgy a vérnyomást, esetleges más mellékhatásokat is kifejthet. Ezekre sajnos nem gondolnak, és ezek nagyon veszélyesek” – fejtette ki Vass Zsófia gyógyszerész.

A hőség várhatóan vasárnapig tart, ekkor egy hidegfront hozhat enyhülést, akár 10 fokkal is visszaeshet a hőmérsékletet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!