2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Válságtanácskozás volt a Tescónál

,

2016. augusztus 10., szerda 13:04, frissítve: szerda 19:20

Válságtanácskozást tartottak a Tescónál a munkaerőhiány miatt – a Hír Televíziónak nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint kedvező feltételeket tudtak kialkudni a dolgozóknak. Közben a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára attól tart, az alsónémedi példa országosra terjedhet, ami a munkaerőpiacra is kedvezőtlen lehet.

A nyári szünet előtt döntöttek alsónémedi képviselők a különadó bevezetéséről a településen. 800 forintot kell majd fizetni szeptembertől azoknak, akik a községben élnek, de nincs bejelentett munkájuk és nem saját ingatlanukban laknak. A pénzt naponta szedi majd be az önkormányzat. A képviselők többször utaltak arra, hogy azért kell az adó, hogy a nemkívánatos személyek elmenjenek a településről.

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint a különadó helyett színvonalas szakképzésre és tiszta foglalkoztatási viszonyokra lenne szükség.

„Ha ez az elkövetkező hónapokban azt bizonyítja, hogy ez megállja a helyét a magyar jogrendben, és lehet ilyen jogszabályokat hozni, akkor Alsónémedi nem egyedi példa lesz, ahol olyan munkaerő van, ami nem biztos, hogy kell vagy kellett, de valamiért problémás. Azt is súlyosnak tartom, hogy itt nevesítetten cigány emberekről van szó, és mi lesz a magyar cigányokkal vagy akikre ráuntak? Én azt gondolom, hogy a megoldás nem ebben kell, hogy menjen” – mondta Dávid Ferenc.

A VOSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a kereskedelemben is munkaerőhiány van.

„Jól lehet látni, hogy akár a multik, akár a hazai tulajdonban lévő láncoknál már bizonyos munkakörökre egyáltalán nem találnak embert: árufeltöltőt, csemegepultost, ezért a bérekért, 150-170 ezer forintos bruttó bérekre gondoljon, nem vállalják azt, hogy beutazzanak a megyeszékhelyre, nem vállalják, hogy a hétvégén dolgozni kell, nem vállalják, hogy anyagi felelősség van és a 8 óra, az nem 8 óra” – tette hozzá Dávid Ferenc.

A Tescónál már válságtanácskozást is tartottak a munkaerőhiány és a bérfeszültségek miatt. A Népszabadság írt korábban arról, hogy a gyáli országos központban a munkaerőhiány miatt az utóbbi hetekben már a megrendelt termékek kiszállítása is akadozott, ezért sok helyen üres polcok fogadták a vásárlókat. A Hír TV-nek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke csak annyit mondott, hogy a válságtanácskozáson a dolgozók számára kedvező megállapodás született.

„A két szakszervezet vett részt a mai egyeztetésen. Azt tudom elmondani erről, hogy egy pozitív megállapodás született a munkavállalókat érintően, de erről bővebb információt nem adhatok” – mondta Bubenkó Csaba.

A szocialisták azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól.

„Hiába vannak jó gépek a kórházakban, ha nincs, aki kezelje őket, és hiányoznak a vendéglátásban dolgozók, és hiányoznak a mérnökök és az informatikusok is. Mi lenne erre a megoldás? Az, amit régóta mondunk: egy egyszeri ötvenszázalékos fizetésemelés” – mondta Nemény András, az MSZP alelnöke.

Jelentős béremelést a kormány nem ígér, a munkahelyvédelmi akcióterv viszont folytatódik, ez a program az elmúlt 3 évben 900 ezer munkavállaló foglalkoztatását segíthette a kabinet szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!