2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb fenyegetést kaptak a civilek?

Hír TV

2018. március 23., péntek 17:16, frissítve: péntek 17:55

Betiltaná a választások után a Soros György által támogatott szervezeteket a kormány egy csütörtöki közlemény szerint. Szijjártó Péter ma már finomabban fogalmazott: szerinte nem az számít, kitől kapnak támogatást, hanem hogy milyen tevékenységet végeznek. A civilek úgy vélik, veszélyes kampánykommunikációt folytat a kormányzat.

Azt már tudjuk, hiszen lelepleződtek, hogy Magyarországon kétezer zsoldos, egy egész zsoldos hadsereg dolgozik Soros Györgynek és a magyar kormány ellenében – közösségi oldalán posztolt videójában mondta ezt a miniszterelnök még csütörtökön.

Egy nappal korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ által kiadott közleményben pedig azt írták: a Soros-szervezetek működését be kell tiltani, ezért van szükség a Stop, Soros! törvénycsomagra.

Azt gondolom, hogy előbb definiálni kellene, hogy mi az a Soros-szervezet. Amíg ezzel nem vagyunk tisztában, eddig ez csak egy szófordulat marad – ezt mondja a Migration Aid operatív igazgatója. A kormányzati kommunikáció célkeresztjébe került szervezet vezetője szerint azért, mert a kormány ezt sulykolja, ők még nem lesznek Soros-szervezet.

Én úgy gondolom, hogy egyelőre Magyarországon még jogállamban élünk, megfelelő törvények és szabályok mentén tevékenykedik mindenki, ahogy a kormány is, úgy a civil szervezetek is. Megvannak azok a szervezetek, akik felé mi elszámolással tartozunk, az biztos, hogy a kormány felé nem – tette hozzá Siewert András.

A külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy melyek a Soros-szervezetek.

Nézze, ez nem egy olyan bonyolult dolog, mert sem Soros György, sem az ő szervezetei nem titkolják, hogy kiket finanszíroznak vagy kiktől kapnak finanszírozást – szögezte le Szijjártó Péter, aki szerint azonban a kormány számára nem számít, melyik szervezet kitől kap támogatást, a tevékenységük alapján ítélik meg őket.

Szerintem evidens, hogy az illegális migrációs hullámoknak a támogatása, az nemzetbiztonsági érdekeinkkel ellentétes, mert ezek az illegális bevándorlási hullámok teszik lehetővé, hogy a terroristák bejöjjenek Európába. Tehát, aki olyan tevékenységet folytat, amely nyomán például a magyar határvédelmi képesség lecsökken vagy amelynek nyomán emberek ellenőrizetlenül jöhetnek be Magyarországra, az nyilván ellentétes a nemzetbiztonsági érdekekkel – véli Szijjártó.

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója azt mondta, hogy attól, mert Soros György alapítványa támogat egy szervezetet, még nem lesz Soros-szervezet. Szabó Máté hozzátette: aggasztó tendenciák vannak a kormányzati kommunikációban.

Nagyon veszélyesnek tartjuk az ilyen megszólalásokat, amelyek jogszerűen működő, akár társadalmilag hasznos tevékenységet végző civil szervezetek betiltásáról szólnak – amelyek szintén előfordultak az elmúlt napokban. Ez ugyanis minden jogállami keretet nélkülöz, és nem is értelmezhető. Betiltani olyan szervezeteket lehet, amelyek jogellenes tevékenységet végeznek – mondta Szabó.

A parlament csak az április 8-i választás után szavaz majd a Stop, Soros! törvénycsomagról, így csak az után derülhet ki, betiltanak-e civil szervezeteket Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!