2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Újabb felmondásokat hozhat az átszervezés

2015. október 22., csütörtök 10:27, frissítve: csütörtök 12:58

Hiányszakma a kéményseprés. A korábbi 1500 szakemberből mára mindössze körülbelül 900-an maradtak a pályán. A tervek szerint a jövő évtől a katasztrófavédelem végzi majd a kéményseprési munkákat. A Hír TV-nek nyilatkozó szakember viszont úgy véli: ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a teljes rendszert felül kellene vizsgálni. A szakszervezet attól tart, ha valóban a katasztrófavédelem veszi át feladataikat, újabb felmondások jöhetnek.

4,5 millió kémény van Magyarországon. Csaknem félmillió azonnali felújításra szorulna, 100 ezer pedig már most életveszélyes állapotban van. Kevés azonban a szakember: a korábbi 1500 magyarországi kéményseprőből mára mindössze 800-900-an maradtak a pályán.

„Egy olyan létbizonytalan helyzet uralkodik most már egy jó ideje ebben az iparágban, hogy azt tudni kell, hogy a kéményseprők nagy többségének van más civil foglalkozása is, és lévén, hogy nem látnak biztos jövőt a munkájukban, így nagyon sokan döntenek amellett, hogy inkább más megélhetés után néznek” – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke.

A tervek szerint a jövő évtől a katasztrófavédelem végzi majd a kéményseprési munkákat. A szakember szerint viszont az is növeli a bizonytalanságot, hogy az Országgyűlés szakbizottsága hónapok óta nem tudta elfogadni a javaslatot.

Kinek a pénze?
Az adófizetők állhatják a kéményseprés átszervezését. Egy törvényjavaslat szerint jövőre már a katasztrófavédelem felelne a szolgáltatásért. A szakszervezetek tiltakoznak – szerintük több vállalkozás is bedőlhet, a kéményseprők pedig belengették, hogy inkább felmondanak, ha a katasztrófavédelemhez kerülnek. Bővebben>>>

„Jó néhány kérdést tisztázni kell még a szabályozással kapcsolatban, és csak utána tudunk erről döntést hozni” – a bizottság elnöke a Hír TV kérdésére úgy reagált: csak látszólag áll az ügy.

„A kéményseprés és az ezzel kapcsolatos szolgáltatási munka és hatósági munka folyamatos az országban, mert van egy hatályos rend. Csak jó néhány területen szeretnénk azt elérni, hogy a kéménysepréshez kapcsolódó szolgáltatás bizonyos tüzelőtípusok és kéménytípusok esetén ingyenes legyen” – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Hozzátette: ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a teljes kéményseprési rendszert felül kell vizsgálniuk, ez pedig időigényes folyamat. A szakszervezet úgy látja: ha valóban a katasztrófavédelem veszi át feladataikat, újabb felmondások jöhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!