2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Új dizájnerdrogokat is azonosítottak a mozgó laborok

2015. április 9., csütörtök 15:58

Mobil laborral vadászik az ismeretlen vegyi anyagokra a NAV. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete a hamisított üzemagyagot és a pancsolt szeszt is kiszűri. A laboratóriumban tavaly drogellenes stratégia keretében öt új dizájnerdorgot is azonosítottak Magyarországon.

Az államkasszának és az árra érzékeny vevőnek sem mindegy, hogy egy törlőkendő parfümözött-e vagy szappant is tartalmaz. „Nagyon fontos a termékdíj szempontjából, hogy az adott áru testápoló készítménynek vagy felületaktív anyagot tartalmazó, szappant tartalmazó készítménynek minősül, mert egyik esetben 11 forint kilogrammonként a termékdíj, ami értelemszerűen az áfaalapot is befolyásol és növel, másik esetben pedig 57 forint, közel ötszörös különbözetet tapasztalunk” – magyarázta Szőke Ernő, a NAV pénzügyőr alezredese.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal laboratóriumában 2014-ben öt új dizájnerdrogot azonosítottak. „A tavalyi évben öt olyan, addig ismeretlen vegyi anyagot azonosítottunk, amely az Európai Unióban máshol még nem fordult elő. Az itt azonosított anyagok adatait továbbítottuk az unió részére, és más tagországok is így tesznek” – mondta Romhányi Antal, a NAV Szakértői Intézet főigazgatója.

Az adóhatóságnak hét olyan mozgó laborja van, amellyel a hamisított gázolaj és a pancsolt szesz kimutatható. Van alkoholtermékeket vizsgáló laboratórium. „Elsősorban szeszes italokat vizsgálunk vele, az alkoholtartalmat és az esetleges denaturáló szerek maradványait nézzük. Ez jövedékitörvény-sértés szempontjából fontos, mert ha tartalmaz ilyen szert, akkor feltételezhető, hogy jövedékitörvény-sértés történt. Nem utolsósorban a termék minőségét is nézzük, hogy a termék azt tartalmazza-e, ami az üvegre van írva, ezzel próbáljuk meg kiszűrni az esetleges hamisításokat” – árulta el Srágli Miklós pénzügyőr alezredes.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete tavaly mintegy tizenkétezer mintát vizsgált, a termékek közel fele ásványolaj, 17 százaléka alkohol, 11 százaléka vegyi anyag, 4 százaléka dohányáru volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!