2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Domonkosok Magyarországon 11:00

Tudták, mi folyik a Topházban, mégsem tettek semmit

2017. július 6., csütörtök 11:49, frissítve: csütörtök 16:39

Az Emmi csak hónapokkal a vizsgálatok után cselekedett.

A humán tárca már tavaly is tudhatta, mi folyik a gödi Topházban – derül ki abból a jelentésből, amelyet az LMP-s Szél Bernadett szerzett meg nemrég közérdekűadat-igényléssel, és a HVG.hu ismertet. A speciális otthon fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2015 januárja és 2016 júniusa között vizsgálódott, és megállapította, hogy az ellátottak jogai megengedhetetlen mértékben sérülnek. Több helyen találtak vasrácsos ágyakat, ráccsal lezárt szobákat, de olyan lakóval is találkoztak, akit lepedővel kötöztek le, hogy ne mozoghasson szabadon a keze.

A jelentés tavaly októberben elkészült, és csatoltak hozzá egy 62 pontos tervet is, de a javasolt intézkedések nagy része nem valósult meg. A szaktárca végül csak az idén májusban egy nemzetközi civil szervezet jelentése nyomán kezdett vizsgálatba a gödi intézményben.

Reagált az Emmi

Cikkünk megjelenése után a minisztérium közleményben reagált. Ezt alább teljes terjedelmében közöljük.

„A hírekkel ellentétben a fenntartói vizsgálat során feltárt problémák megoldására a fenntartó intézkedéseket foganatosított még a tavalyi év folyamán. A fenntartói vizsgálat hatására történt 2016 novemberében az intézmény akkori igazgatójának leváltása.

A kormány elfogadhatatlannak tartja azt, ami a gödi Topház Speciális Otthon ellátottjaival történt. Az Emmi azonnali, rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett az intézményben. A gödi Topház működésének átvilágítása céljából haladéktalanul megkezdték a hatósági és irányító szervi vizsgálatokat. A vizsgálatok elindítása mellett az Emmi bekérte a korábban végzett vizsgálatok (szakhatóság, ellátott jogi képviselő, fenntartói ellenőrzés) eredményeit, amelyek megalapozzák a mulasztásokra és a méltatlan körülményekre vonatkozó kritikát, azonban nem utalnak a jelentésben szereplő súlyos bűncselekmények (éheztetés, kínzás stb.) elkövetésére.

Az Emmi rendkívüli vizsgálata sem erősítette meg az MDAC vádjait, miszerint éheztetés, kínzás, bántalmazás vagy más egyéb súlyos bűncselekmény történt volna az otthonban. Azonban a vizsgálat fényt derített egyéb problémákra, amelyek megoldására egy harminc pontból álló intézkedési terv készült, amelynek végrehajtása még májusban megkezdődött.

Magyarországon a nagy létszámú, tartós bentlakást nyújtó intézmények férőhelyeinek kiváltása kulcsfontosságú kérdés a fogyatékossággal élő és mentális problémával küzdő emberek társadalmi integrációja szempontjából. Az évtizedekkel ezelőtt kialakított, nagy létszámú intézmények nem alkalmasak a korszerű ellátás biztosítására. A kormány célja, hogy megszüntesse a nagy intézményeket, az ott lakó, fogyatékos és pszichiátriai beteg embereket pedig családiasabb környezetben helyezze el. A kiváltási program keretében a gödi Topház Speciális Otthon is bezárásra kerül a közeljövőben.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!