2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954.

Következik:

Híradó 12:00

„Tudta-e?” – a Kúriához fordul az MSZP a kormány kampánya miatt

2016. augusztus 19., péntek 21:50, frissítve: szombat 08:11

A Kúriához fordul jogorvoslatért az MSZP, miután a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a kvóta-népszavazási kormánykampány szlogenjei elleni kifogásaikat. A testület szerint a szlogenek beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába. A szocialisták viszont megtévesztőnek tartják többek közt a szóhasználatot is, például azt, hogy a kormányzati óriásplakátokon olyanokat neveznek illegális migránsoknak, akik már megkapták a menekültstátuszt.

Egyetlen ellenzéki taggal ülésezett a Nemzeti Választási Bizottság, az LMP-s és a jobbikos delegált ugyanis már korábban bejelentett szabadságát töltötte. Az ülést összehívó Patyi András bizottsági elnök azt hangoztatta: az időpontot a szabályok határozzák meg, ahogy azt is, hogy a szocialista tag befejezheti-e a gondolatát.

„Egyelőre én vezetem az ülést, és én vagyok a bizottság elnöke, és nem ad lehetőséget háromszori hozzászólásra az ügyrend” – utasította rendre szocialista kollégáját, a választási bizottság elnöke.

Elsőként a szocialisták földügyi népszavazási kezdeményezését értékelte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona szerint több tízezer aláírás a hiányos adatkitöltés miatt lett érvénytelen, nem volt mérlegelési lehetőségük.

„Mi egyszerűen törvénytelenséget követtünk volna el, hogyha ezeket figyelembe vesszük” – mondta a választási iroda elnöke.

A kormány által indított kvóta-népszavazási kampány miatt is több kifogás érkezett a bizottsághoz. A beadványozók főként a „Tudta-e?” kampány egyes elemeit kifogásolták.

Bár az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a kormánynak a referendum kezdeményezőjeként nem kell semleges álláspontot képviselnie, a szlogenek pontos szövegezése már más kérdés. A bizottság fideszes tagja azzal érvelt, a kormány a közbeszéd palettájáról választott egy szót, de az egész vita pusztán egy definíciós háború.

„Ennek a beáramló rendkívül heterogén, amorf tömegnek a jellemzésére kifejezésére számos kifejezést, szót használnak. Nyilván akár innen az illegális bevándorló gazdasági menekült, egészen a terroristáig bezárólag számos értelmezési lehetőség van” – érvelt Rádi Péter.

Bár arra is érkezett kifogás, hogy a kormányzati kvóta-népszavazási kampány állításai valótlanságokat tartalmaznak, a választási bizottság ezt nem vizsgálta. Állásfoglalásuk szerint ugyanis a szlogenek beleférnek a véleményszabadságba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!